Yhdysvallat vaatii turvamiehiä lentokoneisiin

USA perustelee vaatimusta turvallisuuden lisäämisellä ja kaappausten ehkäisemisellä. Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA on tuominnut aikeet jyrkästi.

Yhdysvallat vaatii ulkomaisilta lentoyhtiöiltä turvamiehiä Yhdysvaltoihin suuntautuville lennoille. Maa perustelee vaatimusta turvallisuuden lisäämisellä ja kaappausten ehkäisemisellä

Kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeriö ilmoitti eilen, että lentoyhtiöiden pitää asettaa aseistettuja turvamiehiä epäilyttäviksi todetuille lennoille. Ministeriö pelkää erityisesti al-Qaidan iskuja Yhdysvaltojen ilmatilassa.

Yhdysvaltojen ilmoitus on saanut ristiriitaisen vastaanoton lentoyhtiöiltä. SAS ilmoitti, ettei se ole vielä toteuttanut määräyksiä. Euroopan suurin lentoyhtiö British Airways ilmoitti jo sunnuntaina asettavansa aseistettuja turvamiehiä lennoille, jotka voisivat olla terrori-iskun kohteina. Brittiläiset lentokapteenit kuitenkin kritisoivat päätöstä.

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA on tuominnut jyrkästi British Airwaysin päätöksen. Liiton edustajan mukaan turvatoimet on tehtävä maassa, ennen matkustajien nousemista koneeseen.

Useat lentoyhtiöt Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa asettivat turvamiehiä lennoilleen jo heti syyskuun 11:nnen terrori-iskujen jälkeen vuonna 2001.

Uudet turvallisuusmääräykset astuvat voimaan heti. Ilmoitus tuli reilu viikko sen jälkeen, kun Yhdysvallat nosti hälytysvalmiuttaan terrorismin varalta.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat