Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle pitkän kantaman täsmäpommeja: Pommi, joka levittää siipensä

JDAM-ER on tavalliseen pommiin kiinnitettävä pakkaus, joka sisältää siivet ja gps-navigoitikyvyn.

Yhdysvallat lähettää Ukrainalle pitkän kantaman täsmäpommeja, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Joulukuun 21. päivänä julkaistun 1,85 miljardin dollarin aselähetyksen kerrottiin sisältävän ”ilmasta pudotettavia tarkkuusammuksia”, mutta tuolloin tarkkaa asetyyppiä ei paljastettu. Nyt Bloomberg on haastatellut kahta nimetöntä lähdettä. Niiden mukaan kyseessä on JDAM-ER, eli pisimmän kantaman Joint Direct Attack Munition -ase.

JDAM-ER on tavalliseen pommiin kiinnitettävä pakkaus, joka sisältää siivet ja gps-navigoitikyvyn. Kun lentokone pudottaa pommin, jälkimmäinen levittää siipensä, joiden avulla pommi kykenee liitämään parhaimmillaan noin 70 kilometrin etäisyydelle – luonnollisesti pudotuskorkeudesta riippuen. Maksimissaan JDAM-pommi voi olla 900 kg:n painoinen.

ER-pakkauksen ovat alunperin kehittäneet Boeing sekä Australian ilmavoimat. Aseen tarkkuus on 13 metriä ja hinnaksi ilmoitetaan 27 000 dollaria kappaleelta.

Bloombergin haastattelema järjestelmäasiantuntija, IRIS Independent Researchin Rebecca Grant arvioi, että JDAM-paketit lisäävät merkittävästi Ukrainan asevoimien tarkkuuspommituskykyä.

JDAM-varustetuilla pommeilla Ukraina voi Grantin mukaan iskeä paitsi Venäjän etulinjaan, myös sen selustaan.

Vuosi sotaa Ukrainassa – tärkeimmät muutokset rintamalla 11:48
Vuosi sotaa Ukrainassa – tärkeimmät muutokset rintamalla (24.2.2023)

Lue myös:

    Uusimmat