Yhdysvallat pudotti avustustarvikkeita Gazaan

Washingtonin YK-edustus on lisäksi kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle.

Yhdysvaltalainen rahtikone on pudottanut yli 10 tonnia avustustarvikkeita Gazan pohjoisosiin, sanoo Yhdysvaltain asevoimat. Ilmasta tehtävät avustustoimitukset oli keskeytetty väliaikaisesti Israelin sotilasoperaatioiden vuoksi.

Asevoimien mukaan Yhdysvallat on tähän mennessä pudottanut ilmasta käsin yli 1  050 tonnia avustustarvikkeita Gazan kaistalle.

–  Avun pudottamiset ovat osa jatkuvaa toimea, ja aiomme jatkaa ilmateitse kuljettavan avun toimittamista, sanoi Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän sotatoimialueen päämaja (Centcom).

Yhdysvallat oli jatkanut päivää aiemmin avustustoimituksia Gazan rannikolle asennetun väliaikaisen satamarakennelmansa kautta. Rakennelma oli vaurioitunut viime kuussa huonon sään vuoksi ja sitä täytyi korjata.

Järjestö keskeytti osittain avustustoiminnan

Maailman ruokaohjelman pääjohtaja Cindy McCain kertoi CBS-televisiokanavalle, että järjestö on keskeyttänyt avustustoimintansa väliaikaisen rakennelman kautta.

Päätöksen taustalla olivat järjestön kahteen varastoon tehdyt raketti-iskut ja niiden synnyttämät turvallisuushuolet. Yksi ihminen haavoittui McCainin mukaan iskuissa. Järjestö jatkaa avustustöitään muualla Gazassa.

Hän myös painotti, että tulitauon solmiminen Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä on elintärkeää, jotta kipeästi tarvittavaa apua saataisiin kaistalle.

McCain varoitti, että Pohjois-Gazassa nähty nälänhätä voi syntyä myös kaistan eteläosassa. Tätä estämään tarvitaan McCainin mukaan ruuan lisäksi muun muassa puhdasta juomavettä ja lääkkeitä.

Yhdysvallat pyytää turvallisuusneuvoston koolle

Yhdysvallat kertoi sunnuntaina myös, että se on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvoston koolle. Tarkoituksena on Yhdysvaltain YK-lähetystön tiedottajan Nate Evansin mukaan järjestää äänestys Israelin ja Hamasin välisen aseleposopimuksen puolesta. Hän ei kuitenkaan kertonut, milloin neuvoston kokous tapahtuisi.

Yhdysvallat on aiemmin käyttänyt veto-oikeuttaan estääkseen turvallisuusneuvoston tulitaukoa koskevia päätöksiä. Toisaalta myös Kiina ja Venäjä ovat veto-oikeuksillaan torpanneet Yhdysvaltojen esittämiä vaatimuksia tulitauosta.

Lue myös:

    Uusimmat