Biden: Yhdysvallat aloittaa avustusten toimittamisen Gazaan ilmasta pudottamalla

Israelin ilmaiskut ravistelevat yli miljoonan ihmisen suojapaikkaa: "Meitä pommitetaan päivittäin" 0:40
Israelin ilmaiskut ravistelevat yli miljoonan ihmisen suojapaikkaa: "Meitä pommitetaan päivittäin"

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat aikoo lähettää avustuksia Gazan kaistalle ilmasta pudottamalla. Hän kertoi toimittajille Valkoisessa talossa, että ilmakuljetukset aloitetaan tulevina päivinä.

– Meidän on tehtävä enemmän. Yhdysvaltojen on tehtävä enemmän, Biden sanoi toimittajille ennen tapaamistaan Italian pääministerin Giorgia Melonin kanssa Valkoisessa talossa.

– Tulevina päivinä aiomme tehdä kuten ystävämme Jordaniassa sekä muut, jotka ovat toimittaneet ilmasta käsin pudotettuja ruokia ja avustuksia, Biden sanoi.

Yhdysvallat tutkii myös merikäytävän mahdollisuutta avustusten toimittamiseksi Israelin kieltäytyessä avaamasta useampia rajanylityspaikkoja avustuksia varten.

Näin voitaisiin toimittaa suurempia määriä apua Gazaan, jossa asukkailla on kova pula ruuasta, vedestä ja lääkkeistä, Biden sanoi.

Yhdysvaltojen ilma-avusta kertoi aiemmin myös uutiskanava CNN Valkoisen talon viranomaislähteeseen nojaten. Lähde kuitenkin epäili, ettei ilmasta pudottaminen olisi kestävä tapa kuljettaa avustustarvikkeita hätää kärsiville palestiinalaisille Gazassa, koska sillä tavalla avustuksia voidaan toimittaa ainoastaan rajoitettu määrä. Rekoilla avustuksia saataisiin paikalle paljon tehokkaammin, hän sanoi.

Biden lupasi vaatia Israelia päästämään apua

Biden lupasi, että Yhdysvallat aikoo vaatia liittolaistaan Israelia päästämään enemmän avustusrekkoja alueelle.

– Ei mitään tekosyitä, koska totuus on, että Gazaan virtaava apu ei ole lähellekään riittävää. Viattomien (ihmisten) elämät ovat vaarassa, ja lapset ovat hengenvaarassa, Biden lisäsi.

AFP:n mukaan Biden mainitsi puhuessaan kahdesti Ukrainan, mutta avustajat vahvistivat hänen tarkoittaneen Gazaa.

Hän arvosteli Israelia epäsuoraan torstaina tapahtuneesta verilöylystä, mutta ei ottanut siihen muuten tarkemmin kantaa.

YK:n mukaan noin sata ihmistä kuoli israelilaissotilaiden avattua tulen avustuksia hakemaan kerääntyneiden ihmisten joukkoon. Israelin mukaan sotilaat pitivät ihmisiä turvallisuusriskinä. Tapahtumien kulkua selvitellään yhä, eikä uhrien lukumäärä ole vielä täysin selvillä.

Biden sanoi ihmisten kuolleen torstaina, koska "gazalaiset ovat joutuneet hirvittävään sotaan eivätkä ole pystyneet ruokkimaan perheitään".

–  Näitte vastauksen, kun he yrittivät hakea apua, Biden sanoi.

Gazan alueelle on päässyt helmikuun aikana vain runsaat 2 300 avustusrekkaa, kertoi YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA tällä viikolla. Tämä on puolet vähemmän kuin tammikuussa. Järjestön mukaan rekkoja pitäisi saada alueelle päivittäin satoja, jotta apu olisi riittävää.

YK on arvioinut, että nälänhätä uhkaa Gazassa yli kahta miljoonaa ihmistä eli lähes koko alueen väestöä.

CNN: Viranomaiset yrittäneet painostaa Israelia

CNN:n mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat jo tuloksetta yrittäneet painostaa Israelia avaamaan lisää rajanylityspaikkoja avustuksille Gazaan.

Yhdysvaltain kehitysyhteistyöviraston pääjohtaja Samantha Power tapasi keskiviikkona Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun ja Israelin puolustusministerin Yoav Gallantin, viranomainen kertoi CNN:lle.

Biden lupasi toivon mukaan lähiaikoina selviävän, kuinka neuvottelut uudesta aseleposopimuksesta ovat edenneet Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä.

Yhdysvallat on tukenut Israelia sen jälkeen, kun Hamas ja muut äärijärjestöt hyökkäsivät Gazan kaistalta Israeliin lokakuun 7. päivänä surmaten yli 1 100 ihmistä ja ottaen noin 250 panttivankia.

Yhdysvallat on toimittanut Israelille aseita, mutta on samalla arvostellut liittolaistaan ​​siviiliuhrien korkean määrän johdosta.

Lue myös:

    Uusimmat