Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Iranin kanssa ydinsopimuksesta – molemmat ovat halunneet toisen ottavan ensimmäisen askeleen

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se on valmis keskustelemaan Iranin kanssa ydinsopimuksesta. Yhdysvallat hyväksyi Euroopan unionin kutsun keskustelun aloittamiselle.

Yhdysvaltainen uutiskanava CNN kirjoittaa Yhdysvaltojen korostaneen, että halukkuudessa keskusteluille Iranin ja ydinsopimuksen muiden osapuolten kanssa ei ole kyse myönnytyksestä tai edes ydinkeskustelun aloittamisesta.

Sen sijaan tuotiin esiin, että kyse on ensimmäisestä diplomaattisesta askeleesta, jolla selvitetään, miten keskustelut voidaan aloittaa. Iran ja Yhdysvallat ovat molemmat ilmaisseet, että toisen tulisi ottaa ensimmäinen askel ydinsopimukseen liittyen.

Iranin ydinohjelman rajoittamiseksi laadittu sopimus tuli voimaan vuonna 2015. Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump veti sittemmin maansa pois sopimuksesta ja määräsi Iranille uusia pakotteita.

Ydinsopimuksella on pyritty estämään Irania kehittämästä ydinaseita, ja siihen sisältyy muun muassa 15 vuoden kielto uraanimetallin valmistamisesta. Iran ilmoitti aiemmin tässä kuussa, että se on aloittanut uraanimetallin valmistamisen. Uraanimetallia voidaan käyttää komponenttina ydinaseiden valmistamiseen.

Barack Obaman presidenttikaudella solmitussa ydinsopimuksessa ovat mukana myös Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina. Sopimuksen kaatuminen on ollut pettymys sekä Yhdysvaltain eurooppalaisille liittolaisille että Venäjälle ja Kiinalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja