Yhdysvallat lievensi lausuntojaan Pohjois-Koreasta – ulkoministeri Tillerson vierailee Kiinassa

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin puheet olivat tänään korostetun maltillisia, kun hän kommentoi Pohjois-Korean tilannetta tavattuaan kiinalaiskollegansa Wang Yin Pekingissä.

– Uskon, että meillä on yhteinen käsitys tästä: jännitteet (Korean) niemimaalla ovat nyt varsin korkealla tasolla, ja asiat ovat edenneet aika vaaralliseen pisteeseen, Tillerson muotoili.

– Tulemme työskentelemään yhdessä, jotta näemme, pystymmekö saamaan Pohjois-Korean hallinnon tilanteeseen, jossa he haluavat valita toisen reitin, muuttaa kurssia ja etääntyä ydinaseiden kehittelystä, Tillerson jatkoi.

Vielä eilen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syytti Kiinaa Twitterissä passiivisuudesta kovin sanoin. Tillerson säesti häntä myöhemmin Etelä-Koreassa ja Japanissa todeten, että Yhdysvaltojen strateginen kärsivällisyys Pohjois-Korean suhteen on lopussa. 

Kiina haluaa takaisin neuvotteluihin 

Kiina haluaa, että Pohjos-korean kriisiä käsiteltäisiin monenkeskisissä neuvotteluissa kuten tähänkin asti. Aikaisemmat neuvottelukierrokset eivät tosin ole saaneet Pohjois-Koreaa perääntymään ohjelmastaan.

– Voimme joko antaa tilanteen kärjistyä, mikä johtaa konfliktiin, tai palata takaisin oikealle tielle, neuvotteluihin, Wang perusteli.

– On yhteinen toiveemme, että löydämme tavan aloittaa neuvottelut uudestaan. Emme halua antaa periksi toivottomuudelle rauhan suhteen, hän jatkoi.

Ulkoministerien toiveikkaista sanoista huolimatta sen paremmin Yhdysvallat kuin Kiinakaan eivät ilmoittaneet uusista avauksista, joilla Pohjois-Koreaa lähestyttäisiin.

Pohjois-Korea teki ensimmäisen ydinkokeensa vuonna 2006. Tämän jälkeen maa on tehnyt vielä neljä ydinkoetta, joiden seurauksena YK on määrännyt maalle koko joukon kansainvälisiä pakotteita. Niillä ei ole juurikaan ollut vaikutusta Pohjois-Koreaan, joka on jatkanut ydinaseensa kehittelyä.  

Lue myös:

    Uusimmat