Mainos

Yhdysvallat häviämässä propagandasodan

Pitkittyvä Afganistan-operaatio aiheuttaa jo nurinaa Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on nauttinut huikeista kannatusluvuista syyskuun terrori-iskujen jälkeen. Sotatoimien kannatus on nyt kuitenkin karisemassa, sillä amerikkalaiset ovat huolissaan pitkäksi venyvistä pommituksista, josta ei näytä tulevan mitään konkreettisia tuloksia.

Bush on toistuvasti kehottanut kansaa kärsivällisyyteen, mutta huoli ikuisuuksiin venyvästä, Vietnamin sodan tyyppisestä jupakasta on lisääntymässä. Tiedot viattomista siviiliuhreista eivät ole myöskään lisänneet sodan suosiota.

CNN-televisioyhtiötä on totuttu pitämään kohtuullisen luotettavana uutislähteenä, mutta nyt sekin on päättänyt ryhtyä isänmaalliseksi. Yhtiön johto on kehottanut toimittajiaan muistuttamaan katsojia siitä, että siviiliuhrit ovat Talebanin eikä amerikkalaisten syytä. Amerikkalaisissa tiedotusvälineissä korostetaan myös sitä, että Taleban käyttää siviilejä ihmiskilpinä, ja että siinä on osasyy uhreihin.

Murina alkanut

Amerikkalaisille ei ole tiedotusvälineissä edes tarjottu sodan koko kuvaa, sillä esimerkiksi afgaanipakolaisten asemasta ja kohtalosta kerrotaan mediassa suhteellisen vähän. Murinaa on kuitenkin alkanut olla sanomalehdissä.

-Tämä sota ei suju hyvin ja on aika sanoa, miksi. Sitä on sodittu vain puolittain, suomii Washington Post-lehden kolumnisti Charles Krauthammer. Krauthammerin mukaan sodan avulla on yritetty tyydyttää liittolaisia, arabeja ja diplomaatteja enemmän kuin kenraaleja.

Texasin yliopiston politiikan tutkija Bruce Buchanan muistuttaa siitä, että yleensä kriisien aikana isänmaallisuuden huuma haihtuu vasta noin kahdeksan kuukauden kuluttua. -Me emme ole vielä lähelläkään tätä pistettä, joten oletan että Bushin kannatus pysyy korkealla vielä kuukausia. Hänen on kuitenkin pystyttävä näyttämään tuloksia jossain vaiheessa, muistuttaa Buchanan.

Vaikeuksia muuallakin

Yhdysvallat ja Britannia ovat huolissaan varsin haaleasta islamilaisten maiden tuesta. Pommitusten suosio ei myöskään lisäänny amerikkalaisten päätöksestä jatkaa sotatoimia muslimien pyhän kuukauden ramadanin aikana.

Yhdysvaltojen entinen YK-lähettiläs Richard Holbrooke onkin huolissaan Bushin hallinnon ja arabimaailman suhteista. -Eteläisessä Afganistanissa sijaitsevasta luolasta operoiva massamurhaaja näyttää olevan voittamassa julkisen diplomaattitaistelun maailman johtavan kommunikaatiomaan, Yhdysvaltojen kanssa, hän sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.