Brittikomentaja: Venäjä on menettänyt puolet taistelukyvystään ja 2 500 tankkia – pystyy korvaamaan vuodessa vain 200

Venäjä on menettänyt lähes puolet taisteluvalmiista joukoistaan Ukrainaan helmikuussa 2022 aloittamansa suurhyökkäyksen aikana, väitti Britannian puolustusvoimien esikunnan päällikkö Tony Radakin brittiparlamentin kuulemisessa tiistaina.

Radakin mukaan Venäjän armeijan tykistö ampui viime vuonna 10 miljoonaa laukausta, mutta maa pystyy tuottamaan uusia ammuksia parhaimmillaan miljoona kappaletta vuodessa.

– Venäjä on menettänyt 2 500 panssarivaunua, mutta pystyy valmistamaan korkeintaan 200 tankkia vuodessa, Radakin sanoo.

Venäjä on kärsinyt Ukrainan sodan aikana modernin kaluston puutteesta kovien tappioiden myötä, ja joutunut hankkimaan esimerkiksi droneja Iranista. Toinen hyvin näkyvä esimerkki ovat olleet panssarivaunut. Venäjä on kaapinut rintamalla kalustoa, jota yleensä tavataan museoissa.

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

Radakin kuvailee Venäjän hyökkäystä Ukrainaan "katastrofaaliseksi epäonnistumiseksi". 

Vaikka Ukrainan vastahyökkäys on edennyt varsin hitaasti, on se brittikomentajan mukaan silti saanut enemmän aikaan kuin Venäjän omat viime aikojen operaatiot. 

Esimerkiksi Venäjän laajamittainen talvihyökkäys epäonnistui niin pahasti, ettei sen alkamista oikein tahdottu edes havaita.

– Jopa viime viikkojen aikana Ukraina on vallannut enemmän maata takaisin kuin Venäjä on vallannut alueita viimeisen vuoden aikana, Radakin sanoi.

Venäjä miehittää yhä merkittäviä osia Itä- ja Etelä-Ukrainasta, mutta suurimman osan valloituksistaan Kremlin joukot tekivät sodan ensipäivien ja viikkojen aikana alkuvuodesta 2022. Venäläisjoukot ovat miehittäneet osia Ukrainasta jo vuodesta 2014 lukien.

Ukraina väittää venäläisen panssarivaunun ajaneen Venäjän omiin miinoihin 0:59
Ukraina väittää venäläisen panssarivaunun ajavan videolla Venäjän omiin miinoihin. Heinäkuun 4. päivä julkaistun videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat