FT: Naton ydinasevallat uhkasivat hyökätä venäläisjoukkoja vastaan, jos Venäjä käyttää taktisia ydinaseita Ukrainassa

Mitä Venäjä todellisuudessa tavoittelee ydinaseiden sijoittamisella Valko-Venäjälle? 2:22
Mitä Venäjä todellisuudessa tavoittelee ydinaseiden sijoittamisella Valko-Venäjälle?

Puolustusliitto Naton ydinasevaltiot Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ovat sanoneet Venäjälle hyökkäävänsä tavanomaisilla aseilla venäläisjoukkoja vastaan, jos Kreml käyttää taktisia ydinaseita Ukrainassa, kirjoittaa brittilehti Financial Times (FT). 

FT:n tietojen mukaan myös Kiinan presidentti Xi Jinping on "henkilökohtaisesti varoittanut" Venäjän presidentti Vladimir Putinia käyttämästä taktisia ydinaseita Ukrainassa. Xi välitti viestinsä vieraillessaan Moskovassa maaliskuussa, lehti kirjoittaa.

Kiina on julkisissa lausunnoissaan toistuvasti vastustanut Venäjällä väläyteltyä ajatusta taktisten ydinaseiden käytöstä Ukrainassa.

Tiedossa ei ole, milloin Naton jäsenet ovat varoituksensa antaneet. Nato-maiden ja Kiinan ydinaseviestien jälkeen Putin ei kuitenkaan FT:n mukaan maininnut taktisia ydinaseita julkisesti kuukausiin. 

Putin mainitsi ydinaseet uudelleen kesäkuussa Ukrainan vastahyökkäyksen alettua. Tuolloin hän sanoi Venäjän toimittaneen taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle. Putin kuitenkin sanoi FT:n mukaan kesäkuussa, ettei Valko-Venäjälle sijoitetuille taktisille ydinaseille "ole tarvetta", sillä venäläisjoukot ovat pitäneet pintansa Ukrainan hyökätessä.

Financial Timesin mukaan Kremliä lähellä olevat lähteet väittävät Putinin päättäneen, ettei taktisten ydinaseiden käytöstä Ukrainassa olisi hyötyä, kun seuraukset otetaan huomioon. 

Näin Vladimir Putin uhitteli ydinaseilla: "10 konetta on valmiita käyttämään näitä aseita" 1:53
Näin presidentti Putin uhitteli ydinaseilla maaliskuussa: "10 konetta on valmiita käyttämään näitä aseita".

Venäjällä ydinaseiden käytöstä keskustellaan

Jo sodan ensiviikkojen aikana presidentti Putin pelasi ensimmäistä kertaa atomiasekortin ilmoittamalla Venäjän ydinasejoukkojen valmiuden korottamisesta.

Helmikuussa pitämässään kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan Putin totesi, että "Venäjän olemassaolo on vaarassa". Venäjän ydinasedoktriinissa todetaan, että ydinaseita voi käyttää vain, jos Venäjän olemassaolo on vaarassa.

Samassa yhteydessä Putin myös ilmoitti, ettei Venäjä enää osallistu aseidenriisuntasopimukseen, jonka se solmi Yhdysvaltain kanssa vuonna 2002.

Aleksanteri-instituutin emeritusprofessori Markku Kivinen sanoi maanantaina MTV:n Huomenta Suomessa, että häntä hirvittää Venäjällä kiihtynyt puhe ydinaseista.

– Venäjällä asiantuntijat pitävät puheenvuoroja, joissa katsotaan, että olisi järkevää näyttää ydinaseita käyttämällä lännelle, että olemme tosissamme, hän sanoo.

– Venäjän sotatilanne ei onneksi ole sellainen, että ydinaseiden käyttö olisi käsillä, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat