Yhdeksälle hongkongilaiselle aktivistille tuomio vuoden 2019 suurmielenosoituksen järjestämisestä

Hongkongissa pidätettiin näkyviä demokratia-aktivisteja – viranomaiset kiristävät otettaan mielenosoituksista 2:02
Elokuussa 2019 Hongkongissa pidätettiin näkyviä demokratia-aktivisteja – näin viranomaiset kiristivät otettaan mielenosoituksista.

Hongkongissa on annettu tuomiot yhteensä yhdeksälle demokratia-aktivistille toissavuotisen mielenosoituksen vuoksi. Heidän kerrotaan olleen järjestämässä yhtä vuoden 2019 valtavista mielenosoituksista.

Monet tuomituista ovat Hongkongin huomattavimpiin kuuluvia pitkän linjan demokratia-aktivisteja, joista jotkut ovat kampanjoineet suurempien poliittisten vapauksien puolesta jo vuosikymmeniä.

Tuomioistuin antoi torstaina tuomiot yhteensä seitsemälle aktivistille, minkä lisäksi kaksi muuta oli aiemmin myöntänyt syyllisyytensä. Tuomittuja odottaa enimmillään viiden vuoden vankeusrangaistus.

Tuomittuihin kuuluivat muun muassa mediamoguli Jimmy Lai ja entinen lainsäädäntöneuvoston jäsen Margaret Ng, 73. Tuomion sai myös 82-vuotias Martin Lee, joka tunnetaan myös Hongkongin "demokratian isänä". Lee oli mukana kirjoittamassa erityishallintoalueen perustuslakia vastaavaa Hongkongin peruslakia, kun Hongkong siirtyi Britannian alaisuudesta Kiinalle.

Kiina kiristänyt otettaan

Tuomioiden taustalla on elokuussa 2019 järjestetty mielenosoitus, joka oli yksi Hongkongin historian suurimmista. Järjestäjien mukaan siihen osallistui 1,7 miljoonaa ihmistä.

Protesti oli rauhanomainen, mikä ei oikeuden mukaan kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, ettei protestille ollut viranomaisten lupaa.

Valtavat demokratiamielenosoitukset kuohuttivat Hongkongia viikosta toiseen vuonna 2019. Ne äityivät ajoittain yhteenotoiksi mellakkapoliisin ja mielenosoittajien ydinjoukon välillä, ja tuhansia mielenosoittajia pidätettiin.

Vähitellen protestiaalto hiipui, eikä mielenosoituksille ole käytännössä enää myönnetty lupia.

Kiina on vuoden 2019 tapahtumien jälkeen tiukentanut otettaan Hongkongista. Viime vuonna Kiina hyväksyi kiistellyn Hongkongin turvallisuuslain, joka antoi keskushallinnolle vapaammat kädet esimerkiksi tuomita aktivisteja kumouksellisesta toiminnasta.

Aiemmin tällä viikolla Kiina myös hyväksyi lain, jolla se ottaa Hongkongin vaalit entistä tarkemmin valvontaansa.

Lue myös:

    Uusimmat