Yhä useampi suomalainen ravintoloitsija mukana Latvian viinarallissa – Viroakin halvemmat hinnat viehättävät: "Suomalaiset ostavat isoja satseja, tuhansilla euroilla"

Viinan myynti suomalaisille on erityisen tärkeää Baltian maille. Nyt myös suomalaiset ravintoloitsijat hakevat säännöllisesti Latviasta alkoholia myyntiin.

Automatka Latvian-puoleiseen Valkaan kestää Tallinnasta kolmisen tuntia. Kaupungin rajalla näkyy jo kaukaa kirkkaan oranssi kyltti, jossa lukee ”Super Alko”.

Parkkipaikalla kuhisee aamukymmeneltä. Virolaisen Aldar Eesti -ruokaketjun omistamassa varastomyymälöissä myydään alkoholia aamukahdeksasta iltakymmeneen, seitsemän päivää viikossa.

Paikalla on jo monta suomalaisilla rekisterikilvillä varustettua autoa.

Roteva mies Tampereelta lastaa pakettiautoa täyteen alkoholia. Auto sisuksiin uppoaa lonkeropakki ja olutlaatikko toisensa jälkeen. Miehen mukaan juomat on tarkoitettu sukulaisen kuusikymmenvuotispäiville ja ehkä vähän omaankin käyttöön.

Hän ei halua nimeään julkisuuteen, eikä kuvaansa lehteen. Ei mikään ihme, sillä halvan viinan ostaminen on suomalaisille ehkä pikkuisen häpeällinen asia, vähän niin kuin verojen maksamatta jättäminen.

Kukaan parkkipaikan muistakaan suomalaisista ei halua lehteen.

Viinan myynti suomalaisille on tärkeää Baltian maille

Virosta on viinaa haettu jo iät ja ajat, mutta Latvia on ollut suomalaisille se vähän eksoottisempi maa, josta saa ostaa virolaistakin halvempaa viinaa, jos viitsii ajaa Tallinnan satamasta kauemmas.

Virossa on viinan ostoinnostus laskenut kahden viime vuoden aikana noin kolmanneksen. Syitä on useita, mutta se huolestutti maan hallitusta niin paljon, että se päätti laskea alkoholin valmisteveroa 1. heinäkuuta lähtien.

Latvia ei halunnut jäädä junasta ja se runnoi nopeasti läpi oman veroalensa.

Viinan myynti suomalaisille on kansantaloudellisesti tärkeää Baltian maille. Ulkomainen viinaturismi tuo Latviaan veroina ja muina tuloina noin 150 miljoonaa euroa. Ei siis ihme, että suomalaiset ovat tervetulleita vierailijoita Valkaan.

"Suomalaiset ostavat isoja satseja, tuhansilla euroilla"

Valkan Super Alkon johtaja Matiss Kristians Beks kertoo puolet liikkeen asiakkaiden olevan suomalaisia.

– Etenkin kesällä on vilkasta kun tulee bussilastillisia turisteja. Talvella sesonki ajoittuu joulun alle ja viikonloppuihin. Suomalaiset ostavat isoja satseja, tuhansilla euroilla.

Super Alkoja on Latviassa kaksi, Virossa kolme ja Puolassa yksi. Yrityksen on kerrottu kyttäävän Suomen markkinoita laajentumismielessä.

Valkan Super Alko ei ole mikään perähikiän pikkuviinapuoti vaan yli kymmenen miljoonan euron myyntiä tahkoava jättiliike.

Noin kahdenkymmenen euron lonkerolaatikko on Super Alkon ehdoton hittituote. Laatikoiden kyljessä koreilee suomalaisen valmistajan nimi.

Suomalaiset turistit ostavat myös palveluita, ruokaa ja käsitöitä

Beksin mukaan Suomesta käy useampi ravintoloiden omistaja säännöllisesti hakemassa alkoholia myyntiin.

– Tuote on tismalleen sama kuin Suomessa, sen hinta vaan on kolmannes Suomen vastaavasta. Ymmärrän hyvin miksi näin tehdään.

Alun perin suomalaisia turisteja tuli pelkästään halvan viinan perässä, mutta nyt he ostavat palveluita, hotelliyöpymisiä, paikallisia makkaroita ja käsitöitä mummoilta.

– Tämä on arvokasta lisätuloa kaupunkilaisille, sanoo Valkan kaupunginjohtaja Vents Armands Krauklis.

– Virolaiset ovat vuosikausia saaneet hyötyä suomalaisten varakkuudesta maantieteellisen asemansa ansiosta. On vain reilua, että mekin saamme osamme suomalaisten hyväonnisuudesta”, hän sanoi.

"Virolaiset itse tekisivät saman, jos olisivat meidän asemassamme"

Krauklisen mukaan Baltian maiden väliset suhteet eivät ole viinaveronokittelun mukaan heikentyneet.

– Virolaiset itse tekisivät saman, jos olisivat meidän asemassamme, hän nauraa.

– Meillä on ollut vuosikymmeniä erittäin lämpimät välit.

Tamperelaismiehen auto alkaa olla täynnä, auton takaosa on katosta lattiaan täynnä lonkerolaatikoita. Muutama viinilaatikkokin on eksynyt joukkoon.

Miehen mielestä Suomessa alkoholin hinnat ovat karanneet käsistä.

– Jos tulee tänne, samalla pääsee lomalle, syömään, hotelliin yöksi, laivalle ja vielä säästyy yli puolet alkoholin hinnoista. Miksi emme kävisi Latviassa enemmänkin?

Tamperelainen sulkee pakettiauton ovet, hyppää ratin taakse ja kurvaa parkkipaikalta maantielle ehtiäkseen illaksi kotiin saunaoluen ääreen.

Lue myös:

    Uusimmat