Yhä useampi lapsi asuu kahdessa kodissa

Yhä useampi lapsi saa vanhempien eron jälkeen kaksi tasaveroista kotia.

Vuoroasumisen yleisyydestä ei kuitenkaan ole tilastotietoa, koska lapselle on lain mukaan pakko kirjata vain yksi asuinpaikka. Tähän ei vaikuta, vaikka hän käytännössä asuisi puoliksi molempien vanhempien luona.

Hyvä Erovanhemmuus -yhdistyksen puheenjohtaja Pipsa Maylett pitää kirjaamisjärjestelyä ongelmallisena. Hankaluuksia voi tulla esimerkiksi silloin, jos vanhemmat asuvat eri kunnissa ja lapsi asuu käytännössä puolet ajasta eri kunnassa kuin missä on kirjoilla.

Etävanhemmaksi kirjattu taas kärsii siitä, että häntä ei lasketa lapsiperheellisiksi, vaikka lapsi asuisi puoliksi hänen luonaan. Tämä vaikuttaa muun muassa etävanhemman mahdolliseen asumistukeen ja siihen, kenelle lapsilisät maksetaan.

- Jos etävanhempi on asuntovelkainen, hän saa vähentää huomattavasti vähemmän asuntolainan korkoja kuin se vanhempi, jonka luona lapset ovat kirjoilla, Maylett mainitsee.

Maylettin mielestä kaivattaisiinkin mahdollisuus, että lapsi voisi olla kirjoilla kahdessa osoitteessa, jos hän tosiasiallisesti asuu niissä puoliksi.

- Asiaa sietäisi miettiä. Nyt vuoroasujaperheiden on pakko tehdä keinotekoisia sopimuksia, jotka eivät vastaa todellisuutta.

Käytäntö voi olla hankala myös lapselle, jos vanhemmat asuvat eri kuntien alueella. Tällöin lapsi asuu puolet ajasta eri kunnassa kuin missä on kirjoilla.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2005 neljä viidestä avioerolapsesta oli kirjoilla äitinsä luona

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat