Mainos

Ydinvoimalan hintalappu sen kun paisuu – tuleeko Olkiluoto 3:n toiminnasta kannattavaa?

Olkiluodon ydinvoimalan alkuperäinen hinta oli reilut 3 miljardia euroa. Nyt on puhuttu jo yli 8 miljardin hintalapusta. Jotkut kyseenalaistavat jo, saadaanko voimalasta sähköä kannattavasti ollenkaan.

Kansanedustaja Timo Kalli ei väitettä allekirjoita. Hänen mukaansa Suomessa on yhä samat tarpeet kuin päätöstä tehdessä.

– Päättäjien on luotava edellytyksiä hiilettömään, puhtaaseen energiaan kohtuuhinnalla, Kalli toteaa.

Hän mukaansa tuotetun sähkön kannattavuuteen vaikuttaa moni asia.

– Jos meillä tehdään päätöksiä, joilla Suomeen saadaan teollisuutta, on sähköllekin kysyntää. Suomi ei nykyäänkään tuota tarpeeksi sähköä omaan tarpeeseensa, joten uskon voimalasta tulevan kannattava.

Kannattavuuteen vaikuttaa myös sähkön saatavuus Euroopassa ja se, vastustavatko kansalaiset hiilen käyttöä sähköntuotannossa, Kalli toteaa.


Ydinvoimalan pilottiluonne aiheuttanut ongelmia

Atomin paluu -elokuvan ohjaaja Mika Taanila aloitti Olkiluoto 3:n rakentamisesta kertovan dokumentin tekemisen voimalan rakentamisen alussa, ja vuonna 2004 kaikki näytti menevän kuin suunniteltu. Sitten alkoi tulla merkkejä siitä, etteivät asiat mene kuin suunniteltu.

– Varmaan useamman tekijän summa aiheutti lopulta projektin ongelmat. Euroopassa ei ollut rakennettu uutta voimalaa pitkään aikaan ennen Olkiluotoa, joka oli pilottiprojekti monessa mielessä, hän toteaa.

Kallikin uskoo ongelmien olevan usean seikan summa ja pilottiluonteella olevan asiassa merkitystä. Hänen mukaansa rakentajien kokemattomuus ja yhtiöiden väliset ongelmat olivat myöhästymisten taustalla.

Myös Säteilyturvakeskus on joutunut puuttumaan rakennustöihin useaan kertaan. Kalli kertoo luottavansa, että voimala on valmistuttuaan turvallinen. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.