"Xi testaa, kuinka Putinille käy" – Kiinan ja Venäjän presidentit tapaavat, miten vaikuttaa sotatilanne?

2:37
Katso video vuodelta 2018: Venäjän ja Kiinan presidentit paistoivat blinejä – vitsaileva Putin tarjosi Xille palanpainikkeeksi vodkaa.

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat tällä viikolla Uzbekistanissa Shanghain yhteistyöjärjestön kokouksessa.

3:59
Kiinan Xi tapaa Venäjän Putinin – näin Ukrainan vastahyökkäys vaikuttaa Kiinan ja Venäjän välillä. Katso video. 

Asiantuntijoiden mukaan maat pyrkivät nyt näyttämään pärjäävänsä ilman länttä.

– Ikään kuin ei olisi sotaa, maailmassa koetetaan mennä eteenpäin ja Venäjä ja Kiina ovat hyviä ystäviä, Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith sanoi tiistain Uutisaamussa.

Ukrainan viime päivien menestys saattaa vaikuttaa myös Kiinan ja Venäjän välisiin suhteisiin. Kiina on asettunut Venäjän puolelle poliittisesti, muttei sotilaallisesti.

– Kiina tulee miettimään omia lähestymistapojaan. Venäjä ei ole ehkä samanlainen voima tämän sodan jäljiltä, oli lopputulos mikä tahansa. Siinä mielessä Kiina ei ole ehkä valmis lähtemään Venäjän kanssa strategiseen kumppanuuteen, Smith sanoo.

– Xi testaa, kuinka Putinille käy, MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä kommentoi.

Osoitus Yhdysvaltain-vastaisesta koalitiosta

Penttilä huomauttaa, että Uzbekistanissa on edustettuna 40 prosenttia maailman väestöstä ja 30 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Shanghain yhteistyöjärjestöön kuuluu Intia, Kazakstan, Kiina, Kirgisia, Pakistan, Tadžikistan, Uzbekistan ja Venäjä.

– Länsi luulee, että Venäjä ja Kiina ovat yksin, mutta he osoittavat nyt, että heillä on paljon tukea muualta. Se kuinka voimakasta tuki on, on kokonaan eri asia, Penttilä sanoo.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Tämä on kuitenkin osoitus siitä, että Kiina ja Venäjä pystyvät saamaan Yhdysvaltain-vastaisen koalition aikaiseksi, hän jatkaa.

Putin sanoi viime viikolla, että Venäjän talousyhteistyö Tyynenmeren ja Aasian maiden kanssa tulee nousemaan entistä tärkeämmäksi länsimaiden talouspakotteiden vuoksi.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja