Windows 10 herätti huolen yksityisyyden suojasta – pääsy jopa sähköpostiin

Kun asennat uuden käyttöjärjestelmän, oletko valmis jakamaan lomakuvasi, internetin selaustietosi ja muut koneellasi olevat tiedostot yhdysvaltalaisyrityksen työntekijöille?

Tällaisia kysymyksiä ihmiset joutuvat pohtimaan, jos tavaavat tarkkaan Windows 10:n julkaisun yhteydessä päivitetyt yksityisyysehdot ja tutustuvat järjestelmän uusiin ominaisuuksiin.

– Kysymys on jatkuvasta hivuttautumisesta kohti laajempaa tiedonkeruuta, sanoo kansalaisten digitaalisia oikeuksia puolustavan Effi-järjestön varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen.

Windows 10:n myötä Microsoft luo jokaiselle käyttäjälle henkilökohtaisen mainontatunnuksen, jonka avulla heille voidaan suunnata räätälöityjä mainoksia.

Kerättävää tietoa voi rajoittaa Windowsin asetuksista, ja muun muassa personoidun mainonnan voi kieltää. Tarvaisen mielestä tämä ei kuitenkaan riitä takaamaan yksityisyydensuojaa.

– Oletuksena on, että kaikki on Microsoftille sallittua. Helposti käy niin, ettei säätöjä huomaa tehdä ja tiedot ovat jo valuneet ties minne, Tarvainen sanoo.

Microsoftin Windows-liiketoimintajohtajan Tom Toivosen mukaan yhtiö ei anna mainostajille sellaista tietoa, joka olisi suoraan yhdistettävissä tiettyyn ihmiseen.

– Mainostaja näkee käyttäjän tunnuksen ja sitä kautta joitain profilointitietoja, muttei tiedä kuka tämä on eikä pysty ottamaan suoraan yhteyttä käyttäjään, Toivonen kertoo.

Pääsy vaikka sähköposteihin 

Microsoftin uusissa yksityisyysehdoissa todetaan, että yhtiö voi tutustua käyttäjien henkilökohtaisiin tietoihin, jos sillä on hyvä syy uskoa, että se on tarpeellista esimerkiksi viranomaisyhteistyön tai palvelujen ylläpitämisen vuoksi.

Näihin tietoihin lukeutuvat sähköpostit, muu yksityinen viestintä ja yksityisissä kansioissa olevat tiedostot. Tietoja voidaan ehtojen mukaan myös säilyttää ja jakaa eteenpäin.

Yksityisyydensuoja-aktiivit tulkitsevat tekstiä niin, että Microsoft antaa itselleen laajat oikeudet kerätä kaiken, mitä käyttäjä tekee, kirjoittaa ja jopa sanoo.

Toivonen painottaa, että yhtiö toimii kaikissa maissa paikallisen lainsäädännön puitteissa. Ehtojen tarkoitus on mahdollistaa käyttäjän tietoihin tutustuminen, jos jonkun maan laki sitä vaatii.

Windowsin on Toivosen mukaan myös kerättävä jonkin verran tietoja, jotta järjestelmä toimisi hyvin. Tällaista tietoa käytetään vain "tilastollisissa tarkoituksissa" ongelmien havaitsemiseen ja korjaamiseen.

– Näemme esimerkiksi, jos markkinoille tulevan USB-kahvinkeittimen ajureista aiheutuu ongelmia Windowsille, Toivonen sanoo.

Käyttäjä voi valita kolmesta vaihtoehdosta, kuinka paljon Microsoft kerää diagnostiikkaan liittyvää tietoa. Kaikkea tiedonkeruuta ei voi estää.

Tarvainen pelkää, että tietoja voi päätyä Microsoftin palvelimilta myös rikollisille hakkeroinnin seurauksena.

"Sopimusteksteillä ei kannata vaivata päätään" 

Tarvainen kysyy, onko mielekästä pitää sitovina käyttäjäehtoja, joita ihmiset eivät käytännössä lue tai ymmärrä. Toivonen toteaa, että Microsoft on pyrkinyt vastaamaan käyttäjien yleisimpiin kysymyksiin selväsanaisesti Windowsin suomenkielisillä verkkosivuilla.

Tietokirjailija Petteri Järvisen mielestä suomalaisten ei kannata vaivata päitään monimutkaisilla sopimusteksteillä ja tietojen keräämisellä.

– Tiedonkeruusta on myös valtavasti hyötyä käyttäjälle. Esimerkiksi Googlehan suorastaan arvaa ajatukset nykyään, Järvinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat