Mainos

Wikileaksin Assange jättää ehkä turvapaikkansa – suostuu mahdolliseen pidätykseen

Wikileaksin perustaja Julian Assange on ilmoittanut hyväksyvänsä mahdollisen pidätyksensä huomenna Ecuadorin suurlähetystöstä Lontoossa. 

Assange on majaillut lähetystössä vuodesta 2012 asti välttääkseen pidätykset liittyen kuuden vuoden takaisiin seksirikossyytöksiin Ruotsissa. Assange on kieltäytynyt matkustamasta Ruotsiin kuulusteluja varten, sillä hän pelkää joutuvansa luovutetuksi Yhdysvaltoihin. 

Hän kertoo tiedotteessaan, että hyväksyy mahdollisen pidätyksen jos YK:n alainen tutkinta päättää häntä vastaan. Hän sanoo poistuvansa lähetystöstä huomenna iltapäivällä antautuakseen Britannian poliisille. Assange teki YK:lle valituksen Britannian ja Ruotsin toiminnasta vuonna 2014. Päätöstä odotetaan huomenna.

– Jos YK ilmoittaa, että olen hävinnyt valitukseni Britanniaa ja Ruotsia vastaan, lähden lähetystöstä puoliltapäivin ja annan Britannian poliisin pidättää itseni, koska jatkovalituksiin ei enää ole merkityksellistä mahdollisuutta. Jos kuitenkin todetaan, että valtiot ovat toimineet laittomasti, odotan, että saan välittömästi passini takaisin ja minua ei enää yritetä pidättää, Assange sanoi lausunnossaan.  

Jos ryhmä on Assangen kannalla, YK todennäköisesti vaatii Britanniaa ja Ruotsia päästämään hänet vapaaksi. YK-ryhmän päätökset eivät ole oikeudellisesti sitovia, mutta joissain aiemmissa valitustapauksissa niiden kerrotaan johtaneen vapautuksiin.

Hän kertoi asiasta tiedotteessa, jonka hän postitti Wikileaksin Twitter-sivuille.

Viimeksi vuonna 2014 hän ilmoitti poistuvansa turvapaikastaan terveysongelmiensa takia. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.