Mainos

WHO:n uusi arvio: Yleinen torjunta-aine voi altistaa syövälle – käytössä myös Suomessa

Rikkakasvien torjunnassa käytetty glyfosaatti altistaa todennäköisesti syövälle, arvioi maailman terveysjärjestö WHO.

Glyfosaatti lukeutuu maailman käytetyimpiin torjunta-aineisiin. Suomessa se on eniten maatalous- ja puutarhakäyttöön myyty rikkakasvien torjunta-aine. Maailmalla sen myyntiä on kasvattanut muun muassa se, että monet geenimuunnellut kasvit on jalostettu sille vastustuskykyisiksi.  


Glyfosaatti on yleinen rikkaruohomyrkky 

-Glyfosaattia käytetään rikkakasvien torjunta-aineena.  

-Se on yksi maailman yleisimmistä torjunta-aineista ja Suomessa eniten myyty maatalous- ja puutarhakäyttöön tarkoitettu rikkakasvien torjunta-aine.  

-Glyfosaatille altistuu ihmisiä esimerkiksi maataloustöissä.  

-WHO:n tuoreen arvion mukaan glyfosaatti saattaa altistaa syövälle. Aikaisemmin kansainvälinen tutkijaryhmä on varoittanut aineen aiheuttaneen sikiövaurioita ja keskenmenoja koe-eläimille.  

-EU:n alueella glyfosaatin käyttö on hyväksytty kuluvan vuoden loppuun saakka. Käyttörajoitusten uudelleen arviointi on käynnissä.  

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan Suomessa on myynnissä kymmeniä kauppanimikkeitä, jotka sisältävät glyfosaattia. 

WHO:n mukaan on olemassa rajoitetusti todisteita siitä, että glyfosaatti altistaa imusolmukesyöpiin kuuluvalle Non-Hodgkinin lymfoomalle.

Järjestön alaisuudessa toimivan Kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen IARC:n arvio perustuu Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Ruotsissa 2000-luvulla tehtyihin aiempiin tutkimuksiin.  

IARC:n läpikäymissä tutkimuksissa on tarkasteltu etupäässä maataloudessa glyfosaatille altistuvia ihmisiä. Tutkimuskeskuksen mukaan on kuitenkin myös vakuuttavia todisteita siitä, että glyfosaatti voi aiheuttaa koe-eläimille syöpää.  

Roundup-valmisteen kehittänyt amerikkalaisyhtiö Monsanto on kyseenalaistanut tiukasti IARC:n johtopäätökset. Yhtiön mukaan IARC ei perusta arviotaan uuteen tutkimustietoon ja on jopa jättänyt huomioimatta useita merkittäviä tutkimustuloksia.

Tukes: Vakava epäilys

Glyfosaattivalmisteiden turvallisuus puhutti Suomessakin viimeksi nelisen vuotta sitten, kun kansainvälisen tutkijaryhmän raportti varoitti aineen aiheuttaneen sikiövaurioita ja keskenmenoja koe-eläimille.

Tukes arvioi silloin, ettei raportti sisältänyt sellaista uutta tietoa, joka antaisi aihetta rajoitusten tiukentamiseen välittömästi. Viraston kemikaalituotevalvontayksikön johtaja Esa Nikunen ei lähde nytkään suurentelemaan uutista:  

-WHO:n arvio ei ole hälyttävä, mutta kyseessä on vakava epäilys, joka meidänkin täytyy käydä huolellisesti läpi. Asia on tärkeä, koska kyseessä on niin tavattoman laajasti käytetty torjunta-aine.  

EU:n alueella glyfosaatti on hyväksytty vuoden 2015 loppuun saakka, ja käyttörajoitusten uudelleenarviointi on parhaillaan käynnissä Saksan johdolla. Nikunen uskoo, että WHO:n arviolla on vaikutuksensa prosessiin.  


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.