WHO: Kaikki Gazassa ovat hyvin suuressa vaarassa

Israel löysi Hamasin tunneliverkoston 1:08
KATSO MYÖS: Israel löysi Hamasin tunneliverkoston.

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että kaikki Gazassa olevat ihmiset ovat hyvin suuressa vaarassa.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vetosi kansainväliseen yhteisöön välittömien toimien tekemiseksi, jotta akuuttiin ruokapulaan pystyttäisiin puuttumaan nykyistä paremmin.

WHO kertoi kuljettaneensa tarvikkeita kahteen sairaalaan Gazan alueella tiistaina.

Alueen 36 sairaalasta vain 15 on osittain toiminnassa. Tedrosin mukaan ihmiset pysäyttelivät jälleen avustuskuljetuksia pyytääkseen ruokaa.

WHO toteaa lausunnossaan, että järjestön toiminnan ja henkilökunnan turvaamiseksi koko Gaza tarvitsee välittömästi lisää ruokatarpeita.

Tedros totesi keskiviikkona, että humanitaariset työntekijät eivät tällä hetkellä pysty täysimääräisesti auttamaan vakavasti loukkaantuneita, nälästä kärsiviä tai heitä, jotka ovat suuressa vaarassa sairastua vakavasti.

–  Kyky toimittaa lääkkeitä ja terveydenhuollon tarvikkeita sairaaloihin on vakavasti kärsinyt ihmisten nälänhädän ja epätoivon takia matkalla sairaaloihin ja sairaaloiden sisällä, Tedros sanoi.

YK:n turvaneuvoston viimeviikkoinen päätös vaatii, että Gazan alueelle pystytään kuljettamaan katkeamattomasti humanitaarista apua.

Tedrosin mukaan päätös antaa toivoa, mutta WHO:n alueella olevien silminnäkijöiden mukaan päätöksestä ei ole ollut mitään käytännön apua ainakaan toistaiseksi.

WHO:n mukaan työntekijät näkivät matkalla al-Shifan ja al-Amalin sairaaloihin kymmeniätuhansia ihmisiä teiden varsilla.

–  WHO on äärimmäisen huolissaan näistä kaikista pakoon lähteneistä ihmisistä, sillä sairaalat etelässä ovat jo täynnä ja vaikeuksissa, WHO:n palestiinalaisalueista vastaava edustaja Rik Peeperkorn totesi.

Macron vaatii pysyvää tulitaukoa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaatii pysyvää tulitaukoa Gazaan.

Macron ilmoitti vaatimuksestaan, kun hän soitti Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle keskiviikkona.

Macron kertoi puhelussa Netanjahulle huolensa Gazan siviiliuhreista ja humanitaarisesta tilanteesta.

Äärijärjestö Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön mukaan Gazan kaistalla on kuollut yli 21 000 ihmistä sen jälkeen, kun Israel aloitti sotilaalliset iskut alueelle Hamasin lokakuisen yllätyshyökkäyksen jälkeen.

Ranska tekee lähipäivinä yhteistyötä Jordanian kanssa humanitaaristen operaatioiden toteutumisen eteen Gazassa.

Macron: Ei lisää siirtokuntia

Emmanuel Macron vaati myös toimenpiteitä, joilla siirtokuntalaisten väkivaltaisuudet palestiinalaisia siviilejä vastaan Israelin miehittämällä Länsirannalla loppuvat.

Lisäksi Macron peräänkuulutti toimia uusien suunniteltujen siirtokuntien rakentamisen estämiseksi.

Netanjahun kanslia kertoi pääministerin kiittäneen Ranskaa merenkulun vapauden puolustamisesta ja halusta auttaa palauttamaan turvallisuus Israelin ja Libanonin väliselle rajalle.

Ranska on mukana Yhdysvaltojen operaatiossa, jonka on tarkoitus suojella rahtilaivoja Punaisellamerellä.

Lue myös:

    Uusimmat