THL: Uusia suosituksia koronarokotuksiin – raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL katsoo, että raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen.

Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Lisäksi hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotusten vuoksi.

THL muistuttaa, että raskaus voi lisätä riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin.

– Raskaana olevien koronarokottamisesta on tällä hetkellä vielä vähän tutkimustietoa, mutta käyttökokemus, eläinkokeet ja alustava tutkimustieto eivät anna viitteitä mistään turvallisuushuolista, kertoo THL tiedotteessa.

Maailmalla raskaana olevia on THL:n mukaan rokotettu jo paljon.

– Raskaana olevan kannattaa erityisesti harkita, että ottaisi rokotuksen, jos hänellä on perustautinsa vuoksi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin. Rokotusta kannattaa harkita myös niissä tapauksissa, joissa raskaana olevalla on suurentunut riski altistua esimerkiksi työssään koronavirukselle, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Emma Kajander.

Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen omalla rokotusvuorollaan rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Koronarokotteen voi ottaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa

Koronarokotteen 7­­–14 vuorokauden varoaika muihin rokotteisiin poistuu.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia Suomessa käytettäviä koronarokotteita voi ottaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa normaalien rokotusohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi TBE-rokotteen, eli punkkirokotteen, tai jäykkäkouristusrokotteen voi siis ottaa ilman varoaikaa koronarokotteeseen.

– Koronarokotteita on annettu satoja miljoonia annoksia, ja niistä on kertynyt paljon käyttökokemusta. Tämän pohjalta olemme todenneet, ettei koronarokotteen kohdalla varoaikaa muihin rokotteisiin enää tarvita, Kajander kertoo.

Lähde: THL:n tiedote.

Lue myös:

    Uusimmat