Mainos

WHO: Edessä ennennäkemätön lintuinfluenssaepidemia

Maailman terveysjärjestö varoittaa erittäin laajasta lintuinfluenssaepidemiasta.Vaarallista H5N1-virusmuotoa on löydetty Kiinassa ensimmäistä kertaa nyt myös sioista.

Pekingissä järjestetyssä epidemiakonferenssissa on varoitettu lintuinfluenssan rajusta leviämisestä. Kiinan hallitus kertoo löytäneensä ensimmäiset tapaukset, joissa tappava virus on tarttunut sikoihin.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Aasian hallitukset eivät ole puuttuneet viruksen leviämiseen tarpeeksi aikaisin. Järjestön tutkijat varoittivat Pekingin konferenssissa, että laajan epidemian välttäminen voi nyt olla liian myöhäistä.

Reilun puolen vuosisadan aikana maailmassa on tavattu 15 lintuinfluenssaepidemiaa, joista viisi on levinnyt laajalle. Tämän vuoden alussa virus surmasi 27 ihmistä Aasiassa. Viruksen todettiin aktivoituneen uudelleen, kun se surmasi kolme ihmistä elokuun alussa Vietnamissa.

- Tämän vuoden epidemia tulee olemaan aiempia suurempi, seuraamme nyt jotain ennenäkemätöntä, WHO:n influenssatutkija Klaus Stöhr sanoi Pekingissä.

Stöhr suomi Aasian hallituksia hidastelusta viruksen torjunnassa. Hänen mukaansa epidemia voi levitä koko maailmaan, ellei tutkimukseen sijoiteta paljon enemmän rahaa.

Kiinassa virus levisi sikoihin

Kiinan hallitus tiedotti löytäneensä vaarallista H5N1-virusmuotoa useista sioista, joita on tutkittu sekä viime että tänä vuonna.

- Löytö ei ole ainutlaatuinen vain Kiinassa, vaan koko maailmassa, valtiollisen lintuinfluenssalaboratorion edustaja Chen Hualan totesi Pekingissä.

Muualla viruksen on jo aiemmin huomattu leviävän mm. kissoihin ja ihmisiin, mutta Kiinassa kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tauti todetaan nisäkkäässä.

-Nyt on toimittava nopeasti, jotta viruksen herkästi tarttuva muoto ei leviäisi ankoista kanoihin ja nisäkkäisiin, kiinalainen tutkijaryhmä toteaa raportissaan.

WHO varoitti jo aikaisemmin tänä vuonna, että lintuinfluenssan tarttuminen ihmisiin Kiinassa ei olisi yllätys, sillä ehkäisytoimissa ja valvonnassa on paljon parantamisen varaa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 20.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.