Wagnerin johtaja julkaisi videon kaatuneiden sotilaiden kanssa ja huutaa Shoigua ja Gerasimovia apuun: "Nämä ovat jonkun isiä ja jonkun poikia"

Yksityisen Wagner palkka-armeijan johtaja Jevgeni Prigozhin julkaisi torstaina Telegramissa videon, jossa hän seisoo väitetysti lukuisien Ukrainassa kuolleiden venäläissotilaiden ruumiiden edessä. Hän syytti joukkojensa kuolemasta Moskovan riittämätöntä tukea Wagner-joukoille. Asiasta kirjoittaa CNN.

– Meiltä puuttuu 70 prosenttia tarvittavista ammuksista! Wagnerin päällikkö sanoo ja osoittaa pienellä taskulampulla ulkona makaavia ruumiita. Hänen mukaansa ruumiit ovat seurausta vain yhden päivän taisteluista.

Prigozhin osoittaa sanansa videollaan suoraan Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigulle ja Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimoville.

– Shoigu, Gerasimov… missä ammukset? Prigozhin kysyy.

– Veri on vielä tuoretta, hän sanoo ja osoittaa takanaan olevia ruumiita.

– He tulivat tänne vapaaehtoisina ja kuolivat, jotta te voitte istua kuin läskit kissat luksustoimistoissanne.

Wagner-palkkasotilaat ovat ottaneet kasvavaa roolia Ukrainan sodassa, Venäjän joukkojen horjuessa.

Prigozhin on esiintynyt viime kuukausina erittäin näkyvästi etulinjassa ja vaatinut tunnustusta Wagnerin alueellisista voitoista, aivan erityisesti idässä käydyistä taisteluista.

– Nämä ovat v***u jonkun isiä ja jonkun poikia. Ja te paskiaiset, jotka ette anna (meille) ammuksia, te paskiaiset, teidän narttujen sisälmykset syödään helvetissä! Prigozhin huutaa videolla.

Lihaa myllyyn

Wagner-ryhmä tunnetaan piittaamattomasta suhtautumisesta sotilaidensa elämää kohtaan. Ryhmän julmien ja usein laittomien taktiikoiden uskotaan maksaneen suuret määrät sotilaita.

Uudet värvätyt sotilaat lähetetään taisteluihin vähäisellä koulutuksella. Yhdysvaltain kenraaliluutnantti Mark Hertling kuvaili Wagnerin metodia "Lihan syöttämisenä lihamyllyyn".

Prigozhinin roolin kasvaessa, myös hänen yhteenottonsa Shoigun ja Gerasimovin kanssa ovat lisääntyneet. Riitely on herättänyt spekulaatioita mahdollisista eliitin sisäisistä ristiriidoista Moskovassa, kun Venäjän sota ei etene suunnitelmien mukaan.

Helmikuussa hän syytti Shoigua ja Gerasimovia "maanpetoksesta", kun he eivät Prigozhinin mukaan antaneet Wagnerin joukoille tarpeeksi tukea tai varusteita.

Wagner uhkaa poistua Bahmutista

Prigozhinin vaatimus lisäammuksista ei ole uusi, eikä hänen metodinsa tuen hankkimiseksikaan. Taistelu itäisen Ukrainan hallinnasta on venynyt pitkäksi ja kuluttavaksi ja Prigozhin on toistuvasti valittanut, ettei Kreml anna Wagnerin joukoille riittävästi tukea.

Prigozhin esitti samanlaisen vaatimuksen ja postasi samankaltaisen videon myös helmikuussa, uhaten, että Wagnerin joukot lähtevät Bahmutista, mikäli Kremlistä ei toimiteta lisää ammuksia.

Videon julkaisun jälkeen, hän teki uuden videon, jossa hän kertoi, että Kremlistä on lähetetty lisää ammuksia Wagnerin joukoille.  

Uutistoimisto Reuters kirjoittaa, että Prigozhin toisti tänään uhkauksena ja ilmoitti vetävänsä joukkonsa Bahmutista toukokuun 10. päivä. 

– Vedän Wagner-yksiköt pois Bahmutista, koska ammusten puutteen vuoksi ne on tuomittu tuhoutumaan järjettömästi, Prigozhin julisti. 

Lue myös: SOTASEURANTA 5.5.

Lue myös:

    Uusimmat