Zelenskyi: "Toivon, että Venäjän presidentti viettää loppuelämänsä kellarissa, jossa on ämpäri vessana" – MTV seuraa sotaa

Video: Näin Ukraina ampuu venäläislennokkeja yötaivaalta 0:50
Ukrainan puolustusvoimat julkaisi videon, jonka se väittää näyttävän, miten venäläisiä lennokkeja torjutaan. Video on julkaistu maalis-huhtikuun taitteessa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 3. huhtikuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.


  • Unesco: Ukrainan kulttuuri- ja perintökohteet kärsineet sodassa miljardien vauriot
  • Venäläinen sotabloggaaja kuollut kahvilaräjähdyksessä Pietarissa
  • Venäjä vahvistaa sotilaallista valmiuttaan Suomen lähistöllä
  • Putin allekirjoittanut asetuksen kutsunnoista, koskee 147 000 venäläistä
  • Valko-Venäjän Lukashenka ehdottanut tulitaukoa
  • Spiegel: Saksa haluaa jopa viisinkertaistaa aseapunsa Ukrainalle
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.34: Valkoinen talo: Taistelu Bahmutista ei ole ohi

Yhdysvaltain hallinnon mukaan taistelu itäukrainalaisesta Bahmutin kaupungista ei ole ohi.

– Ukrainalaiset eivät ole joutuneet vetäytymään kaupungista, puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi toimittajille Reutersin mukaan.

Hän lisäsi, että Ukraina voi odottaa Yhdysvalloilta lisäapupakettia tällä viikolla. 

20.52: Wagner julisti ottaneensa Bahmutin hallintorakennuksen haltuunsa

Wagneria johtava Jevgeni Prigozhin väitti Telegram-kanavallaan, että Bahmutinhallintorakennus olisi palkkasotilasyhtiön hallinnassa ja näin ollen ryhmä olisi vallannut Bahmutin "oikeudellisessa mielessä". Prigozhinin mukaan Venäjän lippu nostetaan Bahmutin kaupungintalon salkoon.

Ukrainan asevoimat oli kommentoinut ennen Prigozhinin julistusta, että armeija puolustaa edelleen kaupunkia.

– Vihollinen ei ole lopettanut hyökkäystään Bahmutiin. Ukrainalaiset puolustajat pitävät kaupunkia yhä hallussaan ja torjuvat vihollisen hyökkäyksiä, Ukrainan asevoimien yleisesikunta kommentoi.

Ukrainan armeijan itäisen alueen tiedottaja Serhi Tsherevatyi on Guardianin mukaan sanonut Venäjän olevan "kaukana Bahmutin valtaamisesta".

– Bahmut on ukrainalainen, he eivät ole vallanneet mitään, ja he ovat lievästi sanottuna hyvin kaukana siitä, Tsherevatyi tokaisi Reutersille.

20.33: Zelenskyi toivoo, että Putin joutuisi viettämään loppuelämänsä kellarissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo toivovansa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin joutuisi viettämään loppuelämänsä kellarissa.

Zelenskyi vieraili maanantaina Jahidnen kylässä reilut sata kilometriä Kiovasta pohjoiseen Saksan varakanslerin Robert Habeckin kanssa. Vierailulla juhlistettiin kylän vapauttamisen vuosipäivää.

Venäjän joukot valtasivat Jahidnen hyökkäyssodan alkuvaiheessa vuosi sitten ja pakottivat 367 ihmistä eli lähes koko kylän väestön 200 neliömetrin suuruiseen koulurakennuksen kellariin. Joukossa oli myös puolitoistavuotias vauva.

Kyläläisiä pidettiin kellarissa lähes kuukauden ajan, ja 11 heistä kuoli. Selviytyjien mukaan jotkut kuolivat hapen puutteeseen.

– Nähtyäni tämän toivon, että Venäjän presidentti viettää loppuelämänsä kellarissa, jossa on ämpäri vessana, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan kellarissa pidetyt kirjasivat ylös kuolleiden nimet, jotta heitä ei unohdettaisi.

Venäjän joukkoja on syytetty lukuisista sotarikoksista reilun vuoden ajan kestäneen hyökkäyssodan aikana. (STT)

19.21: Unesco: Ukrainan kulttuuri- ja perintökohteet kärsineet sodassa 2,6 miljardin dollarin vauriot

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on aiheuttanut maan kulttuuri- ja perintökohteille noin 2,6 miljardin dollarin arvoiset vauriot, YK:n kulttuurijärjestö Unesco kertoi tänään maanantaina.

Lähes 250 monumenttia on joko vaurioitunut tai tuhoutunut täysin, valtaosa niistä Itä-Ukrainassa.

Unescon maailmanperintökohteiden listalla on seitsemän kulttuurikohdetta ja yksi luonnonkohde Ukrainassa. Listalla on muun muassa Odessan historiallinen keskusta, joka on enimmäkseen välttynyt sodan tuhoilta.

16 muuta kohdetta on Ukrainan aielistalla, eli niistä voi tulla tulevaisuudessa maailmanperintökohteita. Niiden joukossa on Tshernihivin keskusta, joka kärsi merkittäviä vaurioita Venäjän hyökkäyssodan alkuvaiheessa.

Unesco kertoi myös, että Ukrainan kulttuuri-, matkailu-, urheilu- ja viihdeala on menettänyt liikevaihtoa yhteensä 15,1 miljardin dollarin arvosta Venäjän hyökkäyksen takia. Järjestön mukaan sektorien saaminen takaisin jaloilleen vaatii noin 6,9 miljardin painostukset.

– Autamme Ukrainan viranomaisia laatimaan kansallisen jälleenrakennussuunnitelman kulttuurialalla, Unescon pääsihteeri Audrey Azoulay sanoi.

18.44: IAEA:n pääjohtaja matkustaa Venäjän Kaliningradiin keskustelemaan Zaporizhzhjan ydinvoimalasta

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi matkustaa keskiviikkona Venäjän Kaliningradiin keskustelemaan Venäjän hallinnassa olevan Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanteesta. Asiasta uutisoi The Guardian.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat aiemmin virheellisesti, että Grossi vierailee keskiviikkona Moskovassa. 

Grossi sanoi viimeviikkoisen Zaporizhzhjan vierailun yhteydessä, että tilanne ydinvoimalalla on pahentunut ja sotilaallinen toiminta sen ympärillä lisääntynyt.

17.48: Zelenskyi kieltäytyy kommentoimasta Pietarin kahvilaräjähdystä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kieltäytynyt kommentoimasta eilen pietarilaiskahvilassa tapahtunutta pommiräjähdystä, kertoo CNN

– En ajattele Pietarin tapahtumia. Heidän (Venäjän) täytyy ajatella. Ajattelen maatamme ja kaupunkejamme. 

Räjähdyksessä kuoli tunnettu sotabloggaaja Vladlen Tatarsky ja loukkaantui ainakin 32 ihmistä.

Venäjä on kohdistanut syytöksiä tapahtuneesta Ukrainan turvallisuuspalvelua sekä sen agentteja kohtaan. 

Venäjän terrorisminvastainen tutkintakomitea väittää myös tekijöillä olevan yhteyksiä vangitun venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin korruptionvastaiseen järjestöön.

16.29: UPM viimeisteli lähtönsä Venäjältä

Metsäyhtiö UPM on saanut päätökseen vetäytymisensä Venäjältä. Yhtiö kertoo myyneensä nyt kaikki Venäjän-liiketoimintonsa, mukaan lukien Chudovon vaneritehtaan, Gungnir Wooden Products Tradingille. Osapuolet ovat sopineet, ettei kaupan yksityiskohtia julkaista.

UPM ilmoitti viime vuoden maaliskuussa, että se keskeyttää liiketoimintansa Venäjällä. Ilmoitus kattoi toimitukset, puunhankinnan sekä Chudovon vaneritehtaan toiminnan. Taustalla on Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa.

Chudovo sijaitsee Venäjällä Novgorodin alueella. UPM työllisti vielä reilu vuosi sitten Venäjällä 800 ihmistä, joista valtaosa työskenteli Chudovon vaneritehtaalla.

Vuonna 2021 UPM:n varoista oli Venäjällä alle prosentti, ja alle 10 prosenttia yhtiön puunhankinnasta Suomeen tapahtui Venäjältä.

15.20: Venäjän vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen: Vahvistaa sotilaallista valmiuttaan Suomen lähistöllä

Venäjän varaulkoministeri Aleksandr Grushko sanoo, että Venäjä vahvistaa sotilaallista kapasiteettiaan länsi- ja luoteisalueillaan vastauksena Suomen Nato-jäsenyyden vahvistumiseen. Asiasta uutisoi Reuters Venäjän uutistoimisto RIA:lta saamien tietojen mukaan.

13.58: Puola toimittanut ensimmäiset MiG-hävittäjät Ukrainalle

Puola on toimittanut ensimmäiset MiG-29-hävittäjät Ukrainalle, vahvistaa Puolan presidentin kanslian kansainvälisen politiikan johtaja Marcin Przydacz. Aiheesta uutisoi The Guardian. Tiedossa ei ole vielä, kuinka monta hävittäjää Puola toimitti Ukrainalle.

The Guardian kirjoittaa Przydaczin sanoneen tänään puolalaisradio RMF:n haastattelussa seuraavasti: 

– Tietojeni mukaan tämä prosessi on saatu päätökseen, siis ensimmäisen osan siirto. Keskustelemme tietysti mahdollisesta lisätuesta.

Puolan presidentti Andrzej Duda sanoi aiemmin maaliskuussa, että Puola antaa Ukrainalle neljä MiG-29-hävittäjää. 

13.49: CNN: Venäläinen virkamies loukkaantunut autopommi-iskussa Melitopolissa

Melitopolin pormestari Ivan Fedorovin mukaan venäläinen virkamies Maksym Zubarev on loukkaantunut autopommi-iskussa Venäjän miehittämässä Melitopolissa, uutisoi CNN.

Loukkaantunut Zubarev on tiettävästi Venäjän miehittämän Jakymivka-yhteisön päällikkö, CNN pohjaa tietonsa pormestarin puheisiin.

Ukrainan turvallisuuspalvelun mukaan Zubarev oli eräs viime syyskuussa Venäjän miehittämillä alueilla järjestettyjen valeäänestysten järjestelijä.

13.37: Venäjä syyttää Ukrainan agentteja ja Navalnyin järjestöä sotabloggarin surmaamisesta

Venäjä on syyttänyt Ukrainan turvallisuuspalvelua sekä sen agentteja tunnetun venäläisen sotabloggarin surmaamisesta Pietarissa.

Venäjän terrorisminvastainen tutkintakomitea väittää myös tekijöillä olevan yhteyksiä vangitun venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin korruptionvastaiseen järjestöön.

Pietarilaisessa kahvilassa eilen tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli sotabloggari Vladlen Tatarski ja haavoittui 25 ihmistä.

Venäjän viranomaiset kertoivat tänään ottaneensa kiinni epäillyn, jolla uskotaan olevan yhteyksiä räjähdykseen. (STT)

12.06: Venäjä perustaa rahaston Ukrainassa taisteleville sotilailleen ja heidän perheilleen

Venäjä perustaa erityisen rahaston tukemaan Ukrainassa taistelevia sotilaitaan ja heidän perheitään Venäjällä.

Presidentti Vladimir Putin hyväksyi tänään asetuksen "isänmaan puolustajien" tukemiseksi. Asetus julkaistiin maan hallituksen nettisivulla.

Asetuksen mukaan rahasto on tarkoitettu sotilaiden sekä heidän puolisoidensa ja lastensa elintason turvaamiseen kohdennetuilla tuilla.

Putin ilmoitti asetuksesta ensi kerran helmikuun lopulla, kun oli kulunut lähes tasan vuosi Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alusta Ukrainassa. Putin sanoi tuolloin, että on hallituksen vastuulla tukea sotaveteraaneja sekä sodassa kaatuneiden sotilaiden perheitä, jotta he voivat kasvattaa ja kouluttaa lapsensa ja taata heille työpaikat.

11.31: Zelenskyi vierailee Puolassa tällä viikolla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tekee tällä viikolla valtiovierailun Puolaan.

Hänen on määrä vierailla Puolan pääkaupungissa Varsovassa keskiviikkona.

Venäjän aloitettua viime vuonna laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa Zelenskyi on päässyt vain harvoin matkustamaan ulkomaille.

Vaikka kyseessä on valtiovierailu, Zelenskyi aikoo tavata matkallaan myös Puolassa asuvia ukrainalaisia, kertoi Puolan presidentinkanslian ulkopolitiikan osaston johtaja Marcin Przydacz Puolan radiossa.

Puola on vastaanottanut yli 1,5 miljoonaa ukrainalaista pakolaista. Maa on muutenkin tukenut Ukrainaa sodassa ja toimittanut sille merkittävää sotilasapua, muun muassa taistelupanssarivaunuja.

11.19: Venäjä: Sotabloggarin tappamisesta epäilty nainen on pidätetty

Venäjä-mielisen sotakommentaattorin Maksim Fominin tappamisesta epäilty Daria Trepova on pidätetty, vahvistaa Venäjän hallinto.

Fomin kuoli Pietarissa kahvilassa tapahtuneessa räjähdyksessä sunnuntaina.

Yli 560 000 seuraajaa Telegramissa kerännyt Fomin oli kertomassa yleisötilaisuudessa kokemuksistaan sotakirjeenvaihtajana.

Sosiaalisessa mediassa levinneessä videossa näkyy, miten Fomin saa yleisön edustajalta veistoksen hetkiä ennen räjähdystä.

Fominia oli kuuntelemassa arviolta satakunta ihmistä. Räjähdyksessä haavoittui noin 30 henkilöä.

Räjähdys tapahtui väitetysti Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhinin omistamassa kahvilassa, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan venäläisviranomaiset ovat pitäneet räjähdystä Ukrainan terrori-iskuna.

Fomin ja muut suositut Venäjä-mieliset sotakommentaattorit suhtautuvat sotaan pääosin myönteisesti. Heikon sotamenestyksen vuoksi bloggarit ovat kuitenkin kritisoineet Venäjän hallintoa ja eritoten Sergei Shoigun johtamaa puolustusministeriötä.

9.54: Ukraina: Venäjä on menettänyt päivässä 610 sotilassa

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 610 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa seitsemän panssariajoneuvoa, seitsemän tykkiä ja yhden panssarivaunun.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

5.53: Wagner väittää ottaneensa Bahmutin "oikeudellisessa mielessä" haltuunsa

Wagnerin johtajan mukaan ryhmä on vallannut kaupungin hallintorakennuksen.

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner julistaa ottaneensa haltuun Bahmutin kaupungin Itä-Ukrainassa.

Wagneria johtava Jevgeni Prigozhin väitti Telegram-kanavallaan, että kaupungin hallintorakennus on palkkasotilasyhtiön hallinnassa ja näin ollen ryhmä olisi vallannut Bahmutin "oikeudellisessa mielessä". Prigozhinin mukaan Venäjän lippu nostetaan Bahmutin kaupungintalon salkoon.

– Vihollinen on keskittynyt läntisille alueille, Prigozhin sanoi.

Pari viikkoa sitten Prigozhin väitti Venäjän hallitsevan noin 70 prosenttia Bahmutista.

Ukrainan asevoimat oli kommentoinut ennen julistusta, että se yhä puolustaa kaupunkia.

– Vihollinen ei ole lopettanut hyökkäystään Bahmutiin. Kuitenkin ukrainalaiset puolustajat pitävät kaupunkia yhä hallussaan samalla torjuessaan lukuisia vihollisen hyökkäyksiä, Ukrainan asevoimien yleisesikunta kommentoi.

Bahmutin hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla. Pitkät taistelut ovat tehneet kaupungista symbolisesti merkittävän.

Ukraina on sanonut, että taistelu Bahmutista on avainasemassa siinä, etteivät Venäjän joukot etene itärintamalla. Kuunvaihteessa Britannian ja Yhdysvaltain asiantuntijat arvioivat, että Venäjän hyökkäyksien määrä Bahmutissa on vähentynyt viime viikoilta, mutta Venäjän joukot ovat edenneet silti jonkin verran kaupungissa.

22.46: Zelenskyi: Tilanne Bahmutin kaupungin ympärillä "erittäin kuuma"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että sotilaallinen tilanne Bahmutin kaupungin ympärillä on "erittäin kuuma". Venäläiset joukot ovat yrittäneet vallata Bahmutia jo kuukausien ajan.

Ukrainalainen sota-analyytikko Oleh Zhdanov sanoo, että taistelut ovat edenneet kaupungin keskustaan.

22.40: Tunnettu venäläinen sotabloggaaja kuollut räjähdyksessä kahvilassa Pietarissa

Tunnettu venäläinen sotabloggaaja Vladlen Tatarsky on kuollut kahvilassa tapahtuneessa räjähdyksessä Pietarissa.

Asiasta uutisoivat venäläiset uutistoimistot illalla Suomen aikaa.

Tass ja Interfax -uutistoimistojen mukaan räjähdyksen syyksi epäillään pommia. Venäjän sisäministeriö on vahvistanut Tatarskyn kuoleman. Tämänhetkisten tietojen mukaan räjähdyksessä on loukkaantunut 19 henkilöä. Tapauksesta on käynnistetty murhatutkinta.

Tatarsky, oikealta nimeltään Maxim Fomin, tunnettiin Putin-myönteisyydestä. Hänellä oli 560 000 seuraajaa Telegramissa. Hän teki usein myös kriittisiä kommentteja liittyen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. 

13.41: Kostiantynivkan pommitusten uhriluku noussut kuuteen

Reutersin mukaan Kostiantynivkan kaupungissa tehtyjen pommitusten uhriluku on noussut kuuteen henkilöön. Lisäksi haavoittuneiden määrä on noussut kahdeksaan henkeen.

Venäjä teki kaupunkiin iskun tänä aamuna.

Lisää sunnuntain uutisia sodasta Ukrainassa tässä artikkelissa.

Lue myös:

    Uusimmat