Wagner-pomo Prigozhin on haukkumisestaan huolimatta Kremlin miehiä

Huonosti etenevä sota lietsoo valtataistelua Kremlin kulisseissa – kuinka vahva Putinin asema on? 11:12
Huonosti etenevä sota lietsoo valtataistelua Kremlin kulisseissa – kuinka vahva Putinin asema on?

Putinin hallintoa kovin sanoin kritisoiva palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin todellisuudessa tuskin haastaa Putinia.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Jevgeni Prigozhin on mollannut Venäjän asevoimien suorituskykyä, venäläistä sodanjohtoa Ukrainan-rintamilla ja syyttänyt armeijaa siitä, että Wagnerin palkkasotilasjoukot joutuvat yksinään ja ilman tukea hoitelemaan Bahmutin Venäjän haltuun.

Nyt Wagner on vetäytymässä Bahmutista, mutta Prigozhin sanailee samalla, että yhtiö tulee kyllä apuun, jos homma ei armeijalta hoidu.

Venäläisten vastarintajärjestöjen hyökättyä maanantaina Venäjän puolelle, ounasteli Wagner-johtaja, että Venäjä ajautuu vallankumoukseen, jos tappioita tulee nykyiseen malliin.

Siunaako Putin käytöksen?

Bahmutin rikki ammuttuun kaupunkiin sijoitetuissa videoissa Prigozhin esiintyy mielellään täydessä suojavarustuksessa liki päivittäin – toisin kuin armeijan korkea-arvoiset edustajat, joiden kyvyttömyyttä tehtäviinsä Prigozhin nälvii tuon tuosta.

Poikkeuksellisen piikikkäästä sanankäytöstä huolimatta Prigozhin ei kuitenkaan liene hakemassa mitään oikeaa vastakkainasettelua Kremlin kanssa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Kristiina Silvanin mielestä armeijan repostelu ja uhkakuvilla pelailu on Prigozhinin oman brändin rakentamista.

– Olisin yhä sillä kannalla, että Prigozhin on Kremlin mies. Hän on todella voimakas hahmo tällä hetkellä Wagnerin ansiosta ja en näe, että kukaan pystyisi Venäjällä näin kovia asioita latelemaan, ellei hänellä olisi sille Putinin siunaus. 

Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria" 1:25
Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria"

Ennen sotaa Prigozhin puuhasteli kulisseissa, mutta sotaa hän on populistisin ottein käyttänyt hyväkseen noustakseen framille. Vihamiehiä hänelle on Venäjän eliitin piirissä kertynyt, ja moni varmasti näkee hänet uhkana omalle läänitykselleen ja asemalleen.

Presidentti tilaa häneltä kuitenkin sotapalveluksia ja antaa sanallisen suomimisen kaikkine karvoineen jatkua, ainakin toistaiseksi.

– Putin itse ei ehkä häntä uhkana näe, mutta historia on täynnä diktaattoreita, jotka ovat laskeneet väärin mahdollisen uhan, Silvan sanoo.

Putin nauttii yhä kansansuosiosta, samoin hänen hyökkäyssotansa Ukrainaan saa venäläisten selvän enemmistön hyväksynnän.

Silvan kertoo, että sotatoimien kannatus ja Putinin kannatus tukevat toisiaan. Vallankumouksen kaltaista Venäjän yhteiskunnan sekasortoon vaipumista hän ei usko olevan näköpiirissä.

Katso jutun alussa olevalta videolta, millaisen millaisen hallinnon Silvan näkee Venäjän todennäköisesti saavan, kun Putinin valtakausi tulevaisuudessa päättyy.

Lue myös:

    Uusimmat