Mainos

Vuosisadan vaaliväittely kuumeni heti – sähköpostiskandaali ja verotiedot lyömäaseina

1:58

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkaat demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump astelivat ensi kertaa samalle väittelylavalle Hempsteadissa New Yorkissa aamuneljältä Suomen aikaa.  

Ensimmäiset minuutit tyynenä pysytelleet ehdokkaat kuumenivat 90-minuuttisen väittelyn ensimmäisen puolituntisen loppuun mennessä huomattavasti.  

Donald Trump hyökkäsi Hillary Clintonia vastaan odotetusti tuomalla esiin muun muassa sähköpostiskandaalin. Yksityisen sähköpostitilin käyttäminen ulkoministerikaudella oli Trumpin mukaan enemmän kuin virhe ja tahallista.  

Clinton puolestaan sivalsi Trumpia, ettei tämä ole julkaissut verotietojaan, koska "Trumpilla on jotain salattavaa".  

Trump sanoi, ettei ole julkistanut verotietojaan, koska on parhaillaan verotarkastuksen alaisena.  
– Mutta voin julkistaa verotietoni vastoin lakimiesteni ohjeita, kun hän julkistaa ne 33000 sähköpostia, jotka hän deletoi, Trump sanoi.  

Clinton puolestaan sanoi, ettei hänellä ole syytä uskoa, että Trump koskaan julkistaisi verotietojaan.  
– On pakko kysyä itseltään, miksei hän julkista näitä tietoja? Ehkei hän ole niin rikas kuin sanoo olevansa, ehkä ei niin antelias, tai ehkei hän halua amerikkalaisten tietävän, ettei hän ole maksanut tuloveroa, Clinton sanoi.  

Molemmat ehdokkaat myös muun muassa syyttivät toisiaan väittelyn kuluessa väärien väittämien esittämisestä. Clinton kehotti katsojia käymään väittelyn aikana kampanjansa verkkosivuilla, jossa väittämien faktat tarkistetaan hänen mukaansa reaaliajassa.  

Trump: Työpaikkoja estettävä pakenemasta

Ehdokkaat pureutuivat muun muassa työllisyyteen ja talouteen. Trump lupasi presidenttinä estää työpaikkoja pakenemasta maasta.  

Trumpin mukaan yhdysvaltalaisten työpaikat valuvat "nopeammin kuin koskaan" ulkomaille, Meksikoon ja Kiinaan.   
– Meidän on estettävä yrityksiä lähtemästä ja irtisanomasta työntekijöitään Yhdysvalloissa, emme voi antaa sen enää jatkua, Trump sanoi.  

Hän lupasi keventää yritysten verotusta merkittävästi ja houkutella ne siten pysymään maassa. Hänen mukaansa Yhdysvaltain tulee myös neuvotella uudestaan kauppasopimuksensa.  

Clinton puolestaan kuvaili Trumpin ajatusta verotuksen keventämisestä "suurimmaksi verojen leikkaukseksi Yhdysvaltain rikkailta".  
– En usko ajatukseen, että auttamalla rikkaimpia autamme kaikkia, Clinton sanoi.  

Hänen mukaansa Yhdysvaltoihin tulee rakentaa talous, joka ei tue pelkästään parhaiten toimeen tulevaa kansanosaa.  
– Uskon, että mitä enemmän voimme tehdä keskiluokan hyväksi, sitä paremmin talous kasvaa, Clinton sanoi.  

Keskiluokan mahdollisuuksien ja pienten yritysten tukemisen lisäksi Yhdysvaltain tulisi Clintonin mukaan sijoittaa tulevaisuuden aloihin kuten uusiutuvaan energiaan.  

Sata miljoonaa katsojaa  


Televisioitua väittelyä seuraa maailmanlaajuisesti ennakkoarvioiden mukaan jopa sata miljoonaa katsojaa. Väittelyn juontaa uutisankkuri Lester Holt NBC-kanavalta.  

 

Mielipidemittausten mukaan ehdokaskaksikko oli juuri ennen väittelyä hyvin tasaväkinen kannatuslukemissa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.