Jan Salminen pakoili poliisia ulkomailla yli 1 600 päivää – kaikki meni uusiksi: "Piti luoda uusi henkilöllisyys, valetarina"

Jan Salminen pakoili vuosia viranomaisia 14:25
Millaisessa tilanteessa Jan Salminen jäi lopulta kiinni? Mikä oli erityisen mieleenpainuva hetki pakomatkan aikana? Katso koko haastattelu videolta.

Talousrikoksista tuomittu Jan Salminen pakoili poliisia yli 1 600 päivää. Neljä ja puoli vuotta kestäneen pakoilun Salminen vietti Espanjassa ja Portugalissa.

Salmiselle määrättiin eurooppalainen pidätysmääräys vuonna 2019 ja hän päätyi Euroopan etsityimpien rikollisten listalle. Hän jäi lopulta kiinni Malagan maakunnassa Espanjassa viime elokuussa.

– Kun olin Italiassa vuonna 2019, sain viestin, että älä matkusta ainakaan omilla henkilöpapereilla. Tuntui vähän epäreilulta ja ylilyönniltä, kun näin omat kasvoni etsityimpien listalla. 

– En ole kuitenkaan tappanut ketään enkä tehnyt mielestäni niin vakavia rikoksia, että minut sinne kuului laittaa.

Salminen kertoo Rikospaikan haastattelussa, että kiinnijäänti oli lopulta hänelle helpotus.

– Pakoreissu venähti vähän pitkäksi, mutta tehty mikä tehty.

Entinen elämä jäi taakse

Pakoilun takia Salminen jätti taakseen koko entisen elämänsä. Yhteydet ystäviin ja perheeseen Suomessa katkesivat. Kaikki kontaktit oli pidettävä minimissä, jotta poliisi ei saisi häntä kiinni. 

Puoliso asui Salmisen kanssa ulkomailla.

– Piti luoda uusi henkilöllisyys, valetarina, puhua uutta kieltä. En voinut pitää yhteyttä ihmisiin Suomessa, koska en halunnut heille sitä taakkaa. Jos on tekemisissä yhden Euroopan etsityimmän rikollisen kanssa, sellainen ihminen ei nuku öitään hyvin.

Pitkä pakomatka ja jatkuva kiinnijäämisen pelko aiheuttivat vuosien aikana kovaa stressiä ja painajaisia Salmiselle.

– Jos näin valkoisen auton kotikadulla, pelkäsin heti, että se on poliisi. En pystynyt olemaan täysin eristäytyneenä kotonakaan, koska siitä tulee hulluksi. Joka viikko oli jotain draamaa enkä todellakaan enää kaipaa sitä elämää. 

Poliisi pysäytti kymmeniä kertoja

Pakoiluvuosien aikana poliisi pysäytti Salmisen liikenteessä jopa kymmeniä kertoja.

– Varsinkin korona-aikana pysäytykset olivat lähes jokapäiväisiä. Niissä katsottiin henkilöpaperit ja auton paperit.

– Kaikki paperit olivat tietenkin väärennettyjä, joten kyllä siinä adrenaliinia tuli. Välillä sai selitellä, mutta aina niistä tilanteista jotenkin pääsi pälkähästä.

Yli neljän vuoden aikana Salminen muutti ulkonäköään tasaisin väliajoin. Espanjassa oli lisäksi välteltävä alueita, joilla liikkuu suomalaisia turisteja.

Salminen oli joutunut Europolin Most Wanted -listalle autokauppoihin liittyneistä talousrikosepäilyistä, joista hän kiinni jäätyään sai vuoden ehdollista vankeutta. 

38-vuotias Salminen istuu edelleen tutkintavankeudessa Vantaan vankilassa, koska häntä epäillään myös törkeästä rahanpesusta. Oikeudenkäynti jutussa alkanee kevään aikana.

Millaisessa tilanteessa Jan Salminen jäi lopulta kiinni? Mikä oli erityisen mieleenpainuva hetki pakomatkan aikana? Katso Salmisen koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat