Vuosi 2019 oli Suomessa lähes asteen tavanomaista lämpimämpi – yksi mittaushistorian lämpimimmistä vuosista etelärannikolla

5:12
Tammikuun lauhuudelle ei näy loppua.

Monella etelärannikon havaintoasemalla 2019 oli mittaushistorian kolmen lämpimimmän vuoden joukossa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi 2019 oli lähes koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Ainoastaan Lapissa keskilämpötila oli lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja, tiedotteessa kerrotaan.

Koko maan keskilämpötila oli noin 0,9 astetta vuosien 1981–2010 keskiarvoa korkeampi.

Vuoden alin lämpötila, -39,1 astetta, mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 5. helmikuuta ja vuoden ylin, 33,7 astetta, Porvoon Emäsalossa 28. heinäkuuta.

Poikkeuksellisen lämmin huhtikuu

Vuoden 2019 kuukausista huhtikuu oli usealla asemalla poikkeuksellisen lämmin. Uusia asemakohtaisia lämpötilaennätyksiä syntyi useita.

Suurin vuosisademäärä, 828,8 millimetriä, mitattiin Puolangan Paljakassa ja pienin, 375,3 millimetriä Utsjoen Kevolla.

Vuosi 2019 alkoi ennätyksellisellä Aapeli-myrskyllä. Tammikuun 2. päivän vastaisena yönä mitattiin uusi tuuliennätys Suomen merialueille. Kökarin Bogskärissä 10 minuutin keskituuli ylsi 32,5 m/s.

Vaikka vuosi alkoi myrskyisästi, kesän ukkoskauden salamamäärä jäi keskimääräistä vähäisemmäksi. Maasalamia rekisteröitiin noin 87 000 kappaletta, kun vuotuinen keskimääräinen maasalamamäärä on 130 000.

Huomattavasti tavanomaista lauhempi ja sateisempi joulukuu

Keskilämpötila oli joulukuussa 3–6 astetta tavanomaista korkeampi. Vastaavaa tapahtuu keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. Tosin edellinen lämpimämpi joulukuu oli etelässä vuonna 2017 ja Lapissa 2011.

Joulukuun alin lämpötila oli Utsjoen Kevojärvellä 9. päivänä mitattu -35,4 astetta. Ylin lämpötila oli 4. joulukuuta Paraisilla mitattu 8,4 astetta.

Sademäärä oli joulukuussa suuressa osassa maata keskimääräistä suurempi. Keski-Lapissa satoi jopa kaksinkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna.

Sodankylän Vuotsossa havaittiin aseman joulukuun mittaushistorian suurin sademäärä, 98,7 millimetriä. Eniten satoi Virolahden Koivuniemessä 116,8 millimetriä ja vähiten Kauhavalla 24,8 mm.

Joulukuun päättyessä Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa oli laajalti 40–80 senttimetriä lunta. Maan etelä- ja länsiosassa oli pitkälti lumetonta.

Keski-Suomessa, Savo-Karjalassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lunta oli pääosin 10–40 senttiä. Lunta oli ajankohtaan nähden tavanomaista vähemmän, mutta Lapissa lunta oli paikoin ennätyksellisen paljon.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja