Jari Aarniolle elinkautinen vankeustuomio Vuosaaren palkkamurhasta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Jari Aarnion niin sanotusta Vuosaaren palkkamurhasta elinkautiseen vankeuteen. Oikeuden mukaan Ünsal kuoli Aarnion tahallisen laiminlyönnin seurauksena.

Ruotsalais-turkkilainen 26-vuotias Volkan Ünsal joutui palkkamurhan uhriksi vuonna 2003.

Neljä ammattirikollista tuomittiin aikanaan teosta. Oikeuden mukaan huumepoliisin päällikkönä toimineella Jari Aarniolla oli etukäteen yksityiskohtaista tietoa palkkamurhasta, mutta hän ei pyrkinyt estämään sitä.

Oikeuden mukaan Aarnio tiesi Ünsaliin kohdistuneesta henkirikosuhasta, tämän oleskelusta Suomessa. Hänellä oli täsmentyneitä tietoja murhasuunnitelmasta ja tieto epäillyistä tekijöistä. Vaikka epäiltyihin kohdistettiin tiedonhankintaa, oli Aarnio oikeuden mukaan pitänyt tietonsa todellisesta ja välittömästä uhasta itsellään.

Koska Aarnio oli tehnyt toimia tapaukseen liittyen, katsottiin asian hänen ottaneen Ünsalin henkeen kohdistuneen rikoksen estäminen tehtäväkseen, mikä toi hänelle suojeluvastuun henkirikossuunnitelman osalta.

– Aarnio ei ole kertonut tiedossaan olleista seikoista muille poliiseille, joten velvollisuus murhan estämiseksi on ollut yksin hänellä. Aarniolla on siten ollut erityinen oikeudellinen velvollisuus estää Ünsalin henkirikos, käräjäoikeuden tiedotteessa sanotaan.

– Aarnio ei ole vastuuasemassaan ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin, joilla hän olisi voinut estää henkirikoksen. Aarnio on voinut pitää varsin todennäköisenä sitä, että Ünsal surmataan suunnitelman mukaisesti, jos hän ei ryhdy toimenpiteisiin. Aarnio ei ole varoittanut Ünsalia eikä hän ole edellä mainitusti kertonut tiedoistaan muille poliiseille. Aarniolla on ollut tieto siitä, että kysymyksessä oli suunnitelmallinen palkkamurha. Aarnion tahallinen laiminlyönti on ollut myös syy-yhteydessä Ünsalin kuolemaan.

Myös entistä jengipomoa Keijo Vilhusta syytettiin murhan järjestelystä. Käräjäoikeus hylkäsi Vilhusen syytteet, sillä tämän syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat