Mainos

Vuodenaikaennuste paljastaa: Lämmin ja vetinen talvi tulossa

Voiko tässä vaiheessa syksyä ennustaa jo ensi talven säätä? Ainakin ruotsalaismeteorologi ennusti tänään Aftonbladet-lehdessä, että Etelä-Suomeen voidaan saada tuulevana talvena kunnon talvi. Ruotsalainen koko talven ajalle laadittu vuodenaikaennuste lupaa Ruotsin, Norjan ja Suomen eteläosiin sekä Tanskaan kylmintä talvea viiteen vuoteen.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi ei anna liian suurta painoarvoa ruotsalaismeteorologin ennusteelle. Rintaniemi tietää vuodenaikaennusteet, mutta sanoo niiden toimivan parhaiten päiväntasaajalla.

– Pohjolassa niiden osuvuus ei ole ollut kovin hyvä.

Suomessa seurataan Rintaniemen mukaan Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen vuodenaikaennustetta. Se ennustaa tällä hetkellä ajanjaksolle joulukuusta helmikuuhun keskimääräistä lämpöisempää ja sateisempaa säätä.

– Aivan päinvastaisia siis kuin nämä ruotsalaismeteorologin tiedot. Näillä näkymin siis aika vetinen talvi olisi tulossa.

Ensi viikolla sateita, tiistaina paistaa

Ensi viikon sää on melko vaihteleva. Huominen maanantai muistuttaa viikonlopun säätä: lauha lounaisvirtaus, reilusti plusasteita etelässä, mutta sateita tulee yleisemmin.

– Vesisadealue kulkee maan etelä- ja keskiosan yli ja pohjoisessa tulee myös lunta. Ylä-Lappiin voi tulla jopa 15 senttiä uutta lunta huomisen maanantain kuluessa, kertoo Rintaniemi.

Muualla Suomessa sateet pysyvät vetenä koko viikon.

– Lumet pysyvät kyllä loitolla maan etelä- ja keskiosasta. Se vähä, mitä siellä maassa on, saa alkavalla viikolla kyytiä, Rintaniemi ennustaa.

Huominen maanantai on Liisa Rintaniemen mukaan alkuviikon sateisin päivä.

– Maanantain kuluessa länteen virtaa kirkkaampaa ilmaa, joten jo tiistai näyttää maan etelä- ja keskiosassa hyvin aurinkoiselta.

Yöpakkaset palaavat eteläänkin

Keskiviikkona pilvisyys puolestaan taas lisääntyy, ja ainakin torstaiksi on luvassa tihkusadealue Suomen ylle.

– Päivistä toiseen siis hyvin vaihtelevaa syyssäätä, Rintaniemi tiivistää.

Rintaniemi muistuttaa vielä, että tiistain kirkastumisen yhteydessä yöpakkaset palaavat.

– Viikonloppuna yöt ovat olleet varsin lämpöisiä, mutta jopa Uudellamaalla jo maanantain ja tiistain välisenä yönä lämpötilat voivat laskea pakkaselle.

– Aamulla saattaa sitten olla liukasta, ja talvirenkaita tarvitaan.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.