Suomalaisen paprikan sato on nyt parhaimmillaan ja 25.–31. heinäkuuta vietetäänkin Kotimaisten Kasvisten nimeämää paprikaviikkoa. Paprika on myös tämän vuoden nimikkovihannes.
Suomalaiset syövät paprikoita 7 – 8 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä määrästä kymmenesosa kypsyy kotimaisissa kasvihuoneissa. Kotimaisten Kasvisten viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen kertoo tavoitteena olevan, että Suomessa päästään paprikan viljelyssä kurkun ja tomaatin tavoin ympärivuotiseen tuotantoon.
Ruukkuchili on myös silmänruokaa
Nykyään myös chilejä eli maustepaprikoita kasvatetaan suomalaisissa kasvihuoneissa. Punaisia, keltaisia ja vihreitä chilejä myydään irtotavarana. Toinen mahdollisuus on hankkia keittiöön maustepaprikaruukku. Kotimainen ruukkuchili on uutuus, jota myydään ruukkuyrttien ja ruukkusalaattien tavoin kauppojen hevi-osastoilla. Kypsyviä chilihedelmiä voi poimia suoraan kasvista ja pilkkoa ruokien mausteeksi, Toikkanen neuvoo.
Paprika ja peruna ovat sukulaisia
Paprikat ja chilit kuuluvat samaan koisokasvien heimoon kuin tomaatti ja peruna. Paprikoiden ja chilien Capsicum-lajeja löytyy kymmeniä ja niistä on lukuisia muunnoksia. Yhteistä paprikoille ja chileille syöjän kannalta on se, että ne sisältävät eri määriä kapsaisiini-nimistä ainetta.
- Juuri kapsaisiini antaa ruokiin toivottua potkua, Toikkanen selittää.
Paprikoiden ja chilien värikirjo on varsin laaja, mutta ne kaikki ovat ensi vaiheessa vihreitä. Vihreä väri ei merkitse kirpeyttä, pikemminkin lievempää tulisuutta. Toikkanen neuvoo valitsemaan vihreitä paprikoita ja chilejä erityisesti kuumennettaviin ja haudutettaviin ruokiin, kuten täytettyihin uunipaprikoihin ja täyteläisiin patoihin.


