Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Vuoden vihannes viettää nimikkoviikkoaan

paprikat
paprikatCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 26.07.2005 15:37

Suomalaisen paprikan sato on nyt parhaimmillaan ja 25.–31. heinäkuuta vietetäänkin Kotimaisten Kasvisten nimeämää paprikaviikkoa. Paprika on myös tämän vuoden nimikkovihannes.

Suomalaiset syövät paprikoita 7 – 8 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä määrästä kymmenesosa kypsyy kotimaisissa kasvihuoneissa. Kotimaisten Kasvisten viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen kertoo tavoitteena olevan, että Suomessa päästään paprikan viljelyssä kurkun ja tomaatin tavoin ympärivuotiseen tuotantoon.

Ruukkuchili on myös silmänruokaa

Nykyään myös chilejä eli maustepaprikoita kasvatetaan suomalaisissa kasvihuoneissa. Punaisia, keltaisia ja vihreitä chilejä myydään irtotavarana. Toinen mahdollisuus on hankkia keittiöön maustepaprikaruukku. Kotimainen ruukkuchili on uutuus, jota myydään ruukkuyrttien ja ruukkusalaattien tavoin kauppojen hevi-osastoilla. Kypsyviä chilihedelmiä voi poimia suoraan kasvista ja pilkkoa ruokien mausteeksi, Toikkanen neuvoo.

Paprika ja peruna ovat sukulaisia

Paprikat ja chilit kuuluvat samaan koisokasvien heimoon kuin tomaatti ja peruna. Paprikoiden ja chilien Capsicum-lajeja löytyy kymmeniä ja niistä on lukuisia muunnoksia. Yhteistä paprikoille ja chileille syöjän kannalta on se, että ne sisältävät eri määriä kapsaisiini-nimistä ainetta.
- Juuri kapsaisiini antaa ruokiin toivottua potkua, Toikkanen selittää.

Paprikoiden ja chilien värikirjo on varsin laaja, mutta ne kaikki ovat ensi vaiheessa vihreitä. Vihreä väri ei merkitse kirpeyttä, pikemminkin lievempää tulisuutta. Toikkanen neuvoo valitsemaan vihreitä paprikoita ja chilejä erityisesti kuumennettaviin ja haudutettaviin ruokiin, kuten täytettyihin uunipaprikoihin ja täyteläisiin patoihin.

Paprika-nuudelisalaatti

MTV/finfood.fi

  • 100 g keitettyä munanuudelia
  • 2 punaista paprikaa
  • puolikas kurkku ilman sisusta
  • 50 g herkkusieniä
  • 1 punainen chili
  • 0,5 dl silputtua tuoretta korianteria
  • 1 ruukullinen rucolaa
  • Kastike
  • 1–2 limetin mehu
  • 1,5 rkl öljyä
  • (1 rkl seesamiöljyä)
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 murskattu valkosipulinkynsi
  • 0,5 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 1 tl fariinisokeria
  • Lisäksi
  • 1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä

Pese paprikat, poista sisukset ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi pitkittäin. Viipaloi kurkku ja sienet. Puolita chili, poista siemenet ja hienonna. Yhdistä pilkotut salaattiainekset, keitetty nuudeli, hienonnettu korianteri ja rucola suoraan tarjoilukulhoon.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Lisää kastike salaattiin ja viimeistele salaatti pähkinöillä. Tarjoile heti sellaisenaan tai aterian lisäkkeenä.

Huom. Chilejä pilkkoessasi käytä mielellään suojakäsineitä. Chileistä jää käsiin kapsaisiinia, joka ei täysin lähde pesemälläkään. Herkälle iholle ja silmiin joutuessaan se kirvelee.

Keltainen mojo -dippikastike

  • 1 keltainen paprika
  • 2–3 viipaletta edellisen päivän valkoista leipää (ilman kuoria)
  • 3 valkosipulinkynttä
  • puolikas chili (ilman siemeniä)
  • puolen sitruunan mehu
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 0,5 dl oliivi- tai rypsiöljyä
  • ripaus suolaa ja sokeria
  • rouhittua mustapippuria

Puolita pesty paprika ja poista sisus. Paloittele paprikanpuolikkaat kuutioiksi ja pane tehosekoittimeen leipäviipaleiden, murskattujen valkosipulinkynsien, pilkotun chilin, sitruunamehun, viinietikan ja paprikajauheen kanssa.

Soseuta seos tasaiseksi ja lisää öljy ohuena nauhana. Maista ja mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurirouheella. Tarjoa dippikastikkeena esimerkiksi paistettujen veneperunoiden kanssa.

Paprika-linssilisäke

  • 6 dl vettä
  • 2 dl vihreitä linssejä
  • 1 punainen tai vihreä paprika
  • 1 porkkana
  • 1 pieni sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • ripaus cayennenpippuria ja suolaa
  • tilkka rypsiöljyä

Keitä huuhdotut linssit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi ja valuta keitinvesi pois.

Paloittele paprika kuutioiksi. Raasta porkkana. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

Kuullota pannulla öljyssä paprika, porkkanaraaste, sipuli ja valkosipuli. Lisää valutetut linssit. Mausta seos makusi mukaan cayennenpippurilla ja suolalla.

Tarjoa lisäkkeenä esimerkiksi grillatulle broilerille sitruunanmehulla maustetun kevytranskankerman kanssa.

Peruna-oliivisalaatti

Oliivi

Uudista perunasalaatti kesäiseksi! Uusia perunoita höystävät sipulinvarret ja oliivit.

Tähdellä (*) merkittyjä ainesosia on saatavilla luomuna.

  • 800 g uusia perunoita*
  • 2 ruukkua lollo rossoa* tai muuta lehtisalaattia*
  • 2-3 kesäsipulin vartta*
  • 1 punainen chili*
  • 1 dl oliiveja*
  • 3 tomaattia*
  • persiljaa*
  • Kastike:
  • 2 rkl öljyä*
  • 1 rkl punaviinietikkaa*
  • 2 rkl vettä
  • 1 tl sinappia
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi*
  • suolaa
  • mustapippuria*

Pese uudet perunat hyvin ja keitä ne lähes kypsiksi. Puolita jäähtyneet perunat.

Sekoita kastikkeen ainekset. Huuhtele, kuivaa ja revi salaatit ja hienonna sipulinvarret.

Leikkaa chili pituussuunnassa kahtia ja poista siemenet sekä valkoiset sisäseinämät, joissa siemenet ovat kiinni. Pilko chili.

Yhdistä perunat, salaatit, sipulinvarret, chili ja oliivit. Lisää kastike ja sekoita.

Koristele tomaateilla ja persiljalla.

Muokattu Finfoodin keittokirjan ohjeesta.

Toimittaja: Maija Ala-Siurua

(MTV3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Mitä kuoleva pohtii viimeisinä hetkinään? Terhokodin johtaja kertooErikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?Tutkijoilta tyrmäys huipputarkalle 8K-televisiolle: Ei välttämättä tarjoa yhtään lisää terävyyttä – tässä syySuoraan töistä pikkujouluihin? Näin loihdit arkiasusta hetkessä juhlavammanLisää vireyttä syksyyn: Helppo teko voi piristää mieltäHelsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä
Lifestyle
Oliivi
finfood.fi

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:52
    Kuolema

    Mitä kuoleva pohtii viimeisinä hetkinään? Terhokodin johtaja kertoo

  • 17:44
    Ruoka

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 15:50
    Teknologia

    Tutkijoilta tyrmäys huipputarkalle 8K-televisiolle: Ei välttämättä tarjoa yhtään lisää terävyyttä – tässä syy

  • 14:15
    Kauneus ja tyyli

    Suoraan töistä pikkujouluihin? Näin loihdit arkiasusta hetkessä juhlavamman

  • 11:38
    Terveys ja hyvinvointi

    Lisää vireyttä syksyyn: Helppo teko voi piristää mieltä