Vuoden poliisikoira Jekku omistaa uskomattoman kuonon ja haistaa epäilyttävät hajut vaikka naapuritalon katolta: "Harvalla on noin kovaa motivaatiota – se haluaisi aina vaan päästä tekemään töitä"

Vuoden poliisikoiraksi valittu Jekku on kerrassaan uskomaton nuuskija. Sen ohjaaja kehuu koiransa kaikkien kaveriksi, jonka työmotivaatio on niin korkea, että sitä pitää pikemminkin toppuutella kuin patistaa hommiin. 

Jekku on viralliselta nimeltään Wildfay’s Captain K, ja se työskentelee Hämeen poliisilaitoksella vanhempi konstaapeli Miikka Ounilan ohjauksessa.

– Meillä on hyvä suhde, mikä on edellytys, koska me olemme työpari ja Jekku kulkee mukana 24/7.

Jekku etsii rahaa, huumeita, aseita ja passeja

Jekun motivaatiota Ounila kuvaa 100 prosenttiseksi.

– Harvalla on noin kovaa motivaatiota, ja sitä pitää pikemminkin hillitä. Se haluaisi aina vaan päästä tekemään töitä. Sillä on myös vahvuus tehdä sitä.

Jekku etsii rahan lisäksi huumausaineita, aseita ja passeja. Työhön oppiminen aloitetaan ihan pienenä.

– Se lähtee leikin kautta pentuna. Ensin opetetaan, että koiran halutaan etsivän opetettua hajua ja tuotetta ja sitten se palkitaan sen löytämisestä. Samalle koiralle voi opettaa oikeastaan määrättömästi hajuja.

Jekku löysi rahakätkön kattorakenteista

Erikoisin tapaus tältä vuodelta on sellainen, jossa Jekku löysi viereisen tontin talon katolta sinne kätketyn rahakätkön.

– En ollut itsekään sitä mieltä, että löytö saattoi liittyä tutkimaamme juttuun. Ajattelin, että siellä täytyi olla jotain muuta, jotain vahvemmin haisevaa.

– Mutta katto avattiin ja rakenteista löytyi sinne piilotetut rahat. Koira näytti hyvin selkeästi, että tuonne pitää päästä.

"Se on kaveri kaikkien kanssa"

Ounila on tyytyväinen myös Jekun rotuun, joka on siis Parsonrussellinterrieri. Se sopii hyvin poliisitehtäviin niin kokonsa kuin luonteensakin puolesta.

– Se on riittävän pieni, sitä on helpompi nostaa kuin isoa koiraa. Se ei myöskään ole niin sosiaalinen kuin esimerkiksi labradorinnoutaja. Se ei kiinnostu etsinnöillä ihmisistä yhtään, joten sitä ei pysty sillä tavalla häiritsemään.

– Ja sen kesto etsinnöillä on huomattavasti parempi kuin monella muulla rodulla. Sen moottori on niin kova, että se jaksaa tehdä töitä.

Poliisilaitoksella Jekusta on iloa myös muille ihmispoliiseille kuin ohjaajalleen.

– Työkaverit leikkivät sen kanssa pallolla ja käyvät välillä hakemassa sitä, että voisiko Jekku tulla vähäksi aikaa leikkimään. Se on kaveri kaikkien kanssa. 

Vuoden poliisikoiran valitsee Suomen Kennelliitto. 

Lue myös:

    Uusimmat