Mainos

Tässä on vuoden tullikoira! Rapakoihin ja lätäköihin viehättynyt labradorinnoutaja Manu on paljastanut 4 vuodessa 870 salakuljetustapausta

1:57
Video: Suomi johti kesällä EU:n tullikoirien yhteisoperaatiota.

Koiramessuilla palkitaan tänään vuoden virkakoirat. Kennelliitto antaa tunnustukset virkatyössään ansioituneille koirille Helsingin Messukeskuksessa. Yksi palkittavista on tullikoira Manu eli Varjoahon Columbo.

Vuoden tullikoira Manu on Lentotullissa työskentelevä labradorinnoutaja. Manu on paljastanut 4 vuodessa yhteensä 870 huumeiden salakuljetustapausta. Manun avulla paljastettiin muun muassa kokonainen salakuljetusorganisaatio.

”Manu on ikiliikkuja”

Manun ohjaaja Paula Hämäläinen kertoo Manun olevan melkoinen ikiliikkuja. Sillä on valtava motivaatio, joka ei näytä hiipuvan, vaikka se on jo kuusivuotias.

Joka aamu Manu lähtee Hämäläisen mukaan aivan yhtä innoissaan töihin. Hillittömän motivaation lisäksi se on myös poskettoman itsevarma. Jos Manu päättää, että täällä on huumejemma, se pitää kantaa siitä pois.

Se osaa myös vaatia itsepäisesti palkkansa. Palkka on vaihdettu pallosta dummyyn, koska pallohulluna koirana sille käy vahinkoja etenkin liukkailla alustoilla.

– Etsiessä sen vauhti on älytön. Siltä on jouduttu poistamaan jo kaksi hammasta, kun se on törmännyt johonkin, Paula Hämäläinen toteaa.

Posti on Manun suosikkipaikka

Posti on Hämäläisen mukaan Manun suosikkipaikkoja. Se on tehnyt siellä isoja löytöjä. Tähän mennessä Manu on paljastanut jo 34 törkeää huumausainerikosta. Itsevarmana koirana Manu merkkaa pienimmänkin hajun. Vauhtia se saa lisää etenkin löydöistä.

– Jos se on palkattu jo yhdestä löydöstä, se saa siitä vain lisää virtaa. Manu ei ole ollenkaan huumorilla mukana tässä hommassa. Etsintä on sille vakava asia, vaikka sitä leikin varjolla tehdäänkin, Hämäläinen kertoo.

Välillä Manu dippaa itsensä mutaan

Vapaa-ajalla Manu ulkoilee. Yhdessä ohjaajan kanssa se käy juoksulenkeillä ja vaeltamassa.

Hämäläisen mukaan pallohulluus aiheuttaa Manulle pakonomaista tarvetta kerätä lenkkeillessä kaikki vastaan ilmestyvät pallot talteen.

Noutajana Manu on myös hyvin viehättynyt rapakoihin ja lätäköihin. Jopa kesken työpäivän on saattanut käydä niin, että jaloittelemaan päästetty Manu palaa ohjaajansa luokse korvia myöten mutaan dipattuna.

Eläkkeelle parin vuoden päästä

Eläkepäivät Manulle koittavat parin vuoden kuluttua, vaikka se on Hämäläisen mukaan pysynyt todella hyväkuntoisena ja terveenä. Hämäläinen haluaa antaa sille kuitenkin myös mahdollisuuden nauttia terveistä eläkepäivistä.

Huomenna Koiramessuilla saavat palkinnot vuoden sankarikoirat. Tämän arvon voivat saada koirat, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja