Mainos

Vuoden palomies on eläinpelastuksen pioneeri

Vuoden palomieheksi on valittu ylipalomies Vesa Nurminen Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta.

Nurminen on tunnetaan erityisesti suomalaisen eläinpelastustyön kehittäjänä sekä toteuttajana. Parinkymmenen vuoden aikana hänen työnsä tuloksena Helsinkiin on syntynyt korkeatasoinen eläinpelastusvalmius sekä laadukas eläinpelastusyksikkö.

– Olin mukana vaativissa eläinpelastustehtävissä 90-luvun alussa, jolloin tarve oikeanlaisille työvälineille ja eläinten pelastamiseen liittyvään lisätietoon oli suuri. Tehtävät eivät aina menneet ihan putkeen ja saattoivat olla vaarallisia. Vuonna 1995 sain luvan lähteä kehittämään eläinpelastukseen soveltuvaa välineistöä, Nurminen kertoo.

Kehittämistyö tapahtui alkuun muun työn ohessa, mutta vuodesta 2006 alkaen Vesa Nurminen on tehnyt eläinpelastuksen kehittämistyötä päätoimisesti, kun Helsinkiin perustettiin oma eläinpelastusyksikkö.

– Kun aloitin 90-luvulla toiminnan kehittämisen, eläinpelastustehtäviä oli vuosittain noin 50–60. Nykyään Suomessa niitä on vuosittain jo reilut 2 000, j oista Helsingissä n. 800. Helsingin eläinpelastusyksikkö on kymmenessä vuodessa kasvanut 16 henkilön aktiiviseksi toimijaksi, Nurminen toteaa.

Tulevaisuudessa Vuoden palomies pyrkii saamaan oman osaamisensa siirrettyä työtään jatkaville, sillä ensi vuonna hän siirtyy eläkkeelle Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palveluksesta. Nurminen jatkaa eläinpelastustehtävien parissa eläkkeelle siirtymisen jälkeen vapaaehtoisena.

Vuoden palomiehen valitsee toimikunta, johon kuuluvat edustajat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä, Suomen Palopäällystöliitosta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta, Suomen Sopimuspalokuntien Liitosta, Pelastustieto-lehdestä ja sisäministeriön pelastusosastolta. Vuoden palomies tai palokuntalainen on valittu vuodesta 1982 lähtien.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja