Vapaaehtoisista palokuntalaisista on pulaa: Vain 7200 harrastajan joukko kantaa huipputärkeää vastuuta

2:21
Vapaaehtoinen palokuntatoiminta kärsii nuorten pulasta

Vapaaehtoinen palokuntatoiminta on huipputärkeää, mutta myös vaativaa. Sopimuspalokuntien liiton kyselyn mukaan aktiivisia hälytyksiin rientäviä vapaaehtoisia on Suomessa vain noin 7 200.

Vapaaehtoiset sopimuspalokuntalaiset ovat Suomessa mukana useammassa kuin joka toisessa pelastustoimen hälytystehtävässä.

Käytännössä elintärkeitä vastuunkantajia vapaaehtoiset ovat monin paikoin maaseudulla, jossa vaikkapa talon palaessa ammattipelastajia ei välttämättä ole mailla eikä halmeilla.

Sopimuspalokuntalaisista on kuitenkin pulaa.

Palokuntalainen-lehden mukaan Suomessa on tällä hetkellä reilut 14 000 sopimuksella vapaaehtoiseen palokuntatoimintaan sitoutunutta pelastajaa.

Kuitenkin vain hieman yli puolet eli noin 7 200 aktiivia osallistuu vähintään yhteen kolmasosaan oman palokuntansa hälytyksistä.

Tämä käy ilmi Suomen Sopimuspalokuntien liiton (SSPL) MTV Uutisille toimittamasta, lokakuun lopussa toteutetusta kyselystä. Kyselyyn vastasi noin puolet SSPL:n 514 jäsenpalokunnasta.

Osa vapaaehtoisista uhraa vapaa-aikaansa ja urakoi hälytystehtävissä jatkuvasti, osa on toiminnassa mukana vain paperilla.

Dronen lennättäjistäkin olisi hyötyä

Keskeinen haaste on se, että nuoria on entistä vaikeampi saada mukaan palokuntaharrastukseen.

Sopimuspalokuntalaisuus vaatii yleensäkin sitoutumista siihen, että työ- tai perhe-elämä on keskeytettävä ja hälytystehtäviin lähdettävä, vaikka ulkona olisi 20 asteen pakkanen tai kello kolme yöllä.

Myös pelastajalta vaadittujen koulutusten määrä on kasvanut sitten takavuosikymmenten. Moniin tehtäviin ei voi enää vain kävellä mukaan.

SSPL:n puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Arto Pirttilahti muistuttaa, että sopimuspalokuntatoiminnassa on monenlaisia rooleja.

Kaikkien ei tarvitse olla savusukeltajia: esimerkiksi dronen lennättäjiäkin kaivattaisiin.

– Tokihan palomiehen täytyy olla osaava henkilö niissä tilanteissa, kun ollaan tulen kanssa tekemisissä, että se on turvallista niin tekijälle kuin ympäristölle ja saadaan ihmisiä pelastettua, Pirttilahti miettii.

– Mutta onko se savusukeltamisvaatimus välttämättä oltava kaikilla. On niitä muitakin tehtäviä siellä.

Mistä nousua harrastajamääriin?

SSPL uskoo, että sopimuspalokuntien jäsenkatoa voisi helpottaa se, että niiden asema kirjoitettaisiin virallisemmin lakiin.

Nykyisin laissa lukee, että alueen pelastustoimi voi käyttää apunaan vapaaehtoista palokuntaa, kuten sopimuspalokuntaa.

Lisäksi mietteissä on monipaikkaisuus. Liitto toivoo, että vaikkapa kesämökkeilijät voisivat jatkossa osallistua mökkikuntiensa palokuntatoimintaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja