Mainos

Vuoden mielenterveyshoitaja tekee töitä lähinnä psykoosipotilaiden kanssa – ”Huumorilla hyvin suuri merkitys raskaassa työssä”

Vuoden mielenterveyshoitajaksi on valittu Tapio Kosamo Kellokosken sairaalasta. Lähinnä psykoosipotilaiden parissa työskentelevä Kosamo sai tunnustuksen tänä iltana Tampereella psykiatrisen hoitotyön päivillä.

Tunnustus on sen jakaneen Suomen Mielenterveydenhoitoalan Liiton mukaan ”osoitus vankasta ammattitaidosta, hyvistä työyhteisötaidoista ja kunnian osoitus alan ammattilaisia kohtaan”.

Kosamo on työskennellyt alalla jo 32 vuotta.

– Olen ollut koko elämäni ajan töissä suljetulla osastolla, kertoo voittaja liiton tiedotteessa.

– Huumorilla on kaikkiaankin hyvin suuri merkitys tässä raskaassa työssä.

Kosamo kertoo olevansa erityisen kiinnostunut siihen, kuinka mielenterveyden sairauksista voitaisiin antaa mahdollisimman realistinen kuva potilaalle ja omaisille. Tätä kutsutaan psykoedukaatioksi.

– Muutenkin pidän tärkeänä, että ihmiset tietäisivät enemmän psykiatriasta ja psyyken sairauksista. Tietämättömyys ja virheellinen tieto sekä väärät ennakkoluulot estävät usein varhaisen hoitoon hakeutumisen ja sitä kautta vähentävät myös paranemismahdollisuuksia.

Kosamo vertaa tietomäärää esimerkiksi ihmisten tietämykseen rintasyövästä tai diabeteksesta, joista on suhteellisen laajalti tietämystä. Vastaavasti esimerkiksi psykoosia ei tunneta yhtä hyvin.

– Mielestäni senkin tiedon pitäisi olla yksi kansalaistaidoistamme, tieto, joka on kaikilla, toteaa Kosamo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.