Vuoden korkein lämpötila mitattu tänään Heinolassa ja Parikkalassa: 32,1 astetta!

Lämpö kohoaa yli 30 asteen tänään ympäri Suomea – rajut ukonilmat saapuvat Suomeen juhannuksen kynnyksellä 3:28
Rajut ukonilmat saapuvat Suomeen juhannuksen kynnyksellä

Lähipäivinä eri puolille maata odotettavissa ukkosia, joihin liittyy paikoin voimakkaita puuskia ja rankkasadetta.

Lämpötila on tänään noussut 32,1 asteeseen, joka mitattiin Päijät-Hämeessä Heinolassa sekä Etelä-Karjalassa Parikkalassa neljän jälkeen iltapäivällä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa. Kyseessä on kuluvan vuoden korkein lämpötila.

Lähes samoihin lukemiin päästiin myös Lahdessa, jossa elohopea nousi 32 asteeseen.

Pohjoisin paikka, jossa lämpötila on tänään käynyt yli kolmenkymmenen asteen lukemissa, on Kajaanin lentoasema, jossa lämpötilaksi mitattiin 30,2 astetta.

–  Salosta Ilomantsiin asti on tänään mitattu yli 30 astetta, kuvailee Viljamaa.

Hän lisää, että hyvin laajalti maan etelä- ja keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläisimmissä osissa on oltu 30 asteen lukemissa.

Oulussa ja Rovaniemellä voimakkaita kuurosateita ja ukkosta

Tukalan helteisen sään lisäksi maanantaina saatiin voimakkaita sateita ja ukkosta muun muassa Oulun ja Rovaniemen seuduilla. Oulussa pelastuslaitos kertoi tuulenpuuskien aiheuttamista myrskytuhoista, ja vahingontorjuntatehtäviä oli kertynyt kello neljään mennessä iltapäivästä jopa 70 kappaletta.

Oulussa tuuli puhalsi puuskissa jopa 31,3 metriä sekunnissa. Sadetta Oulussa mitattiin 5 milliä tunnissa, kertoo Ilmatieteen laitos.

– Ajoittain on voinut tulla hyvin rankastikin vettä Oulussa, Viljamaa kertoo.

Hän lisää, että Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan ja Etelä-Lappiin saatiin myös räväkkää ukkosta.

Lapin Pelastuslaitos kertoi Twitterissä, että rankkasateet aiheuttivat Etelä-Lapissa ja varsinkin Rovaniemellä useita tehtäviä rankkasateiden vuoksi. Lisäksi teillä on runsaasti vettä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 21.6.2021 klo 18.58.

Viljamaa vahvistaa, että Lapin yllä oli yhtenäinen sadealue, joka oli eteläisemmässä Lapissa kuuroittaista. Rovaniemellä vettä satoi enimmillään 26 milliä tunnissa.

Voimakasta ukkosta ja pieniä sadekuuroja saatiin myös Päijät-Hämeestä Savoon ulottuneella alueella, Viljamaa lisää.

Ilmatieteen laitos kertoo, että lähipäivinä ukkosia on odotettavissa myös eri puolille maata. Ukkosiin liittyy paikoin voimakkaita puuskia ja rankkasadetta.

Lue myös:

    Uusimmat