Mainos

VTV: Teollinen yhteistyö tuo hävittäjille lisähintaa – välttämätöntä uskottavuuden takia

Teollinen yhteistyö tuo Hornet-hävittäjien seuraajien hankinnalle lisähintaa, mutta on välttämätöntä Puolustusvoimien suorituskyvylle. Näin arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV.  

Hävittäjähankinnalla on tarkoitus korvata vuodesta 2025 alkaen poistuva Hornet-kalusto.   

VTV:n mukaan teollista yhteistyötä ei voida enää edellyttää taloudellisilla perusteilla. Sitä voi perustella ainoastaan maanpuolustukseen liittyvillä syillä. VTV:n mielestä se on investointi uskottavaan puolustukseen.  

Suomessa on korostettu, että koneita pitää pystyä huoltamaan ja ylläpitämään poikkeustilanteissa myös itsenäisesti.  

 Euroopan komissio on katsonut teollisen yhteistyön vääristävän vapaita markkinoita, sillä se suojelee ostajamaan omaa teollisuutta.

– Markkinavääristymien riski pitäisi tunnistaa, sillä taloudellisessa mielessä teollinen yhteistyö on veronmaksajien tuki puolustusteollisuudelle, sanoo projektiasiantuntija Susanna-Sofia Keskinarkaus VTV:n tiedotteessa.   

Yhteistyölle asetettujen vaateiden tulisi kohdistua kuitenkin puolustuksen suorituskyvyn turvaamiseen eikä tiettyyn prosenttiosuuteen kauppasummasta.

Hävittäjät maksavat noin 10 miljardia euroa. Asiantuntija-arvioiden mukaan teollinen yhteistyö lisää kustannuksia noin 10 prosentilla, tiedotteessa todetaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.