Vorot häiritsivät RAY:n pelikonetta radiosignaalein, saivat tuhansia euroja

RAY-pelikoneet joutuvat silloin tällöin erilaisten huijausyritysten kohteeksi, mutta muutama vuosi sitten ulkomaalaisiksi epäillyt rikolliset huijasivat pelikonetta aivan uudenlaisella tavalla.

Vuoden 2013 syksyllä pääkaupunkiseudulla sijaitsevan rahapeliautomaatin seurantajärjestelmä lähetti virheilmoituksen siihen tulleesta vikatilasta. Rahapeliautomaatit ovat jatkuvassa yhteydessä valvomoon, joten vikailmoituksiin voidaan reagoida välittömästi.

Rahapeliautomaatteja ylläpitävän Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) selvittelyjen aikana syntyi epäily, että vikailmoituksen sai aikaan jonkinlainen vilppipelaaminen.

Peliriippuvuutta torjutaan miljoonilla euroilla 1:45

Uudenlainen huijauskeino

Normaalisti huijausyritykset ovat varsin karkeita: pelikoneeseen syötetään väärää valuuttaa, metalliprikkoja tai niihin työnnetään henkareita. Tällaisilla kikoilla ei tänä päivänä voittoja saada, vaan yrittäjää muistetaan vain laskulla koneen korjauskuluista.

Nyt tutkittu juttu oli kuitenkin toista maata: tekijöillä oli hallussaan laite, joka radiosignaalin avulla aiheutti pelikoneeseen vikatilan, jonka avulla koneesta saatiin aiheettomia voittoja. Internetissä on jonkin verran kertomuksia siitä, kuinka vastaavalta vaikuttavia likaisia keinoja on käytetty ulkomailla.

RAY:n turvallisuusjohtaja Marko Hietala kertoo, että kyseessä oli ensimmäinen tunnettu kerta, kun pelikonetta olisi häiritty ulkopuolisella laitteella.

RAY teki tapauksesta ilmoituksen poliisille, joka alkoi tutkia tapausta muun muassa valvontakamerakuvien perusteella. Poliisi kuitenkin keskeytti tapauksen tutkinnan jouluna 2014. Tekijöiden epäillään olevan ulkomaalaisia, ja heidän epäillään saaneen rikoshyötynä muutamia tuhansia euroja.

Huolimatta huijauksen hienovaraisuudesta ja vaikeudesta Hietala ei usko, että tekijöillä olisi ollut tarkempaa tietoa pelikoneesta tai sen toiminnasta.

– En usko täsmätyyppisen laitteen käyttöön, vaan huijauksen taustalla lienee yritystä ja erehdystä, hän toteaa.

RAY teki laitteisiin välittömästi huijaukset estävät korjaukset vian ilmettyä, eikä kyseistä rahapelikonetta ei enää valmisteta. 

Monenlaisia huijausyrityksiä

Pelikoneita yritetään toisinaan huijata, mutta nykyään turvajärjestelmät estävät yritykset. Yritteliäät vorot eivät koneita ronkkimalla saa voittoja, mutta korjauskustannuksista voi yrittäjälle tulla mittavakin lasku.

RAY:n Raymond-lehdessä julkaistuissa artikkeleissa selviää, että pelikoneita on historian aikana yritetty puijata mitä moninaisimmin tavoin. Esimerkiksi 1990-luvun alussa pelaajat huomasivat, että silloin vanhoiksi käyneet 50 pennin kolikoiden menivät pelikoneessa viidestä markasta. Lähes arvottomia kolikoita oli päätynyt RAY:lle kertoman mukaan tynnyrikaupalla.

Rahapelikoneista luultavasti pajatso on kohdannut eniten jekutusyrityksiä, aina pelikoneen keikuttamisesta sen suojana olevan lasin asennon muuttamiseen. Alla RAY:n ammattilaiset paljastavat, kuinka moninaisin keinoin klassikkoa on huijattu.

Lisää erilaisista pajatsohuijauksista kerrotaan RAY:n Raymond-julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat