Voodoo yhdistää ihmiset ja henget

Voodoohon liitetään usein musta magia, kiroukset ja noituus. Mielikuvissa rummut jyskyttävät, maaleilla sotketut vartalot vääntelehtivät kuunvalossa ja kanoja teurastetaan. Mistä voodoossa on oikein kysymys?

Helsingin yliopiston uskontotieteen laitoksen tutkija, filosofian tohtori Mira Karjalainen on luennoinut voodoosta yliopistolla, keskittyen lähinnä haitilaiseen voodoohon.

Haitilla käytetään termejä Voodoo tai Vodou

Louisianassa käytetään termiä Voudou

Beninissä käytössä on termi Vodun

Voodoopappeja kutsutaan nimellä houngan

Naispuolinen voodoopappi on nimeltään mambo

”Seurakuntalaisia” kutsutaan hounsi nimellä

Maailmalla on yli 80 miljoonaa voodoon eri muunnosten seuraajaa.

Haitilainen voodoo on monoteistinen, eli se uskoo yhteen jumalaan. Ylimpään luojajumalaan ollaan yhteydessä vain harvoin. Haitilaiset kutsuvat jumalaa Bondye nimellä. Nimi pohjautuu ranskankielen termistä Bon Dieu, joka tarkoittaa Hyvää Jumalaa.

– Uuden mantereen voodoo on synkretistinen uskonto. Synkretistinen uskonto ottaa vaikutteita useammasta uskonnosta tai filosofiasta, Karjalainen kertoo.

Voodoosta on erilaisia muunnoksia. Voodoota harjoitetaan muun muassa Afrikassa, osassa Kuubaa, Haitilla, sekä muualla Karibialla ja myös Amerikassa.

Haitilla esiintyvä voodoo eroaa afrikkalaisesta voodoosta. Se on yhdistelmä afrikkalaisia traditioita ja katolisuutta. Haitille voodoo on tullut ranskalaisten orjalaivojen tuomien afrikkalaisten orjien mukana.

Voodoon harjoittaminen oli kielletty Haitilla siirtomaa-aikana. Orjien sallittiin kokoontua yhteen ainoastaan, jos kyseessä oli katolinen jumalanpalvelus. Orjat eivät kuitenkaan luopuneet kokonaan traditionaalisista menoistaan, vaan sekoittivat niihin mukaan katolisia piirteitä ja tapoja. Edelleenkin voodoomenoissa on mukana esimerkiksi kynttilöitä, kelloja, kastamista ja ristinmerkintekemistä.

Voodoomenot tapahtuvat temppeleissä voodoopappien johdolla.  

Yhteisön rooli on voodoossa suuri. Yhteisö antaa yksilölle ja yksilö antaa takaisin yhteisölle. Yhteisö ei rajoitu ainoastaan eläviin ihmisiin ja siihen kuuluvat myös luonto ja henget. Voodoossa palvotaan ja kommunikoidaan henkien ja jumaluuksien kanssa. Henget voivat olla luonnonhenkiä tai esi-isien, sekä kuninkaallisten esi-isien, henkiä.

Initiaatio ja transsi

Hengille antautuminen, eli transsi tai henkipossessio, tapahtuu esimerkiksi initiaation yhteydessä. Initiaatiolla tarkoitetaan yhteisöön liittämistä. Voodoon traditioiden mukaan yhteisöön liitetyllä jäsenellä on pääsy sellaiseen tietoon ja rituaaleihin, joihin saavat osallistua vain jäsenet.

Transsissa olevan ihmisen käytös muuttuu huomattavalla tavalla, kun jumalat tai henget ottavat vallan ihmisen kehossa. Näin henki saa ihmisen muodon.

– Henkipossessio on kaunis, mutta fyysisesti raskas ja väsyttävä kokemus, Karjalainen sanoo. Henget saattavat näyttäytyä ihmisille myös heidän unissaan.

Initiaatioriiteissä toistuvat tietynlaiset piirteet. Niihin kuuluu aina tervehtiminen, henkiin vetoaminen, juomauhri, lattiaan piirrettyjä merkkejä, eläinten uhraamista ja uhrilahjoja.

Erilaisille hengille annetaan erilaisia uhrilahjoja. Jollekin se voi olla valkoinen vuohi, toiselle musta kana ja jollekin esimerkiksi kukat. Vastavuoroisesti henget suojelevat niitä, jotka palvelevat heitä.

Initiaatioriittejä ja muita voodoomenoja säestää rumpumusiikki ja tanssiminen. Initiaatioriitti huipentuu siihen, kun yhteisöön liitettävä vajoaa transsiin.

Mustaa magiaa?

Voodoota kutsutaan toisinaan ”mustaksi magiaksi” ja noituudeksi. Nimeen vaikuttavat Karjalaisen mukaan useat tekijät. Monet voodoon piirteet näyttäytyvät pelottavina ja ”väärinä”, kun uskontoa on tarkasteltu kristinuskon näkökulmasta.

Tällaisia piirteitä ovat esimerkiksi eläinuhraukset, yöllä tapahtuvat seremoniat, tanssiminen, rummuttaminen ja voimakkaat transsitilat ovat vieraita länsimaiselle uskonnonharjoittamiselle. Tämän lisäksi voodoo tulee ”mustasta pimeästä Afrikasta”.

Vieraaseen ja pelottavaan voodoohon on liitetty paljon mielikuvia elokuvissa. Yksi esimerkki on voodoo-nuket. Tutkimustiedon mukaan ainakaan haitilaisessa voodoossa nukkeja ei käytetä.

Voodoo on uskonto, jota käytetään usein henkilökohtaisten ongelmien ratkaisemisessa. Uskonnon suhteen aktivoidutaan ja sitä harjoitetaan silloin, kun on ongelmia esimerkiksi terveyden, rahan tai rakkauselämän kanssa.

– Anteliaisuus, yhteisön ja köyhien auttaminen ovat tärkeitä arvoja haitilaisessa voodoossa. Moraalisessa koodistossa keskitytään häpeällisyyden ja ahneuden paheisiin.

Kuvat: All Over Press

Lue myös:

    Uusimmat