Von Hertzen Brothers sijoitti flopanneeseen levyynsä kuusinumeroisen summan – "Se meni ihan päin helvettiä"

Mikko von Hertzen puhuu Cafe Lanzarote -podcastissa Von Hertzen Brothersin kovin odotuksin tehdyn albumin floppaamisesta.

Veljeskolmikko Mikko, Kie ja Jonne von Hertzenin muodostama Von Hertzen Brothers julkaisi syksyllä seitsemännen studioalbuminsa War Is Over.

Yhtye satsasi edelliseen levyynsä New Day Rising (2015) isosti – bändin jäsenet sijoittivat tekemiseen myös omaa rahaansa. Albumin tuotti muun muassa Biffy Clyron ja Rage Against The Machinen kanssa työskennellyt Garth Richardson ja sen miksasi Metallican ja Alice In Chainsin levyjä miksannut Randy Staub. Levyn tekemisestä huokui veljesbändin halu tehdä iso kansainvälinen läpimurto.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Reilu vuosi sitten Von Hertzen Brothers jäi määrittelemättömän mittaiselle tauolle, mutta lopulta veljekset päätyivätkin tekemään uutta musiikkia.

Laulaja-kitaristi Mikko von Hertzen puhuu Café Lanzarote -podcastissa muun muassa yhtyeessä tapahtuneista miehistönvaihdoksista.

– Se rauha tulee pikkuhiljaa, kun ymmärtää, ettei kukaan kuollut prosessissa. Ainahan, kun joku suuri loppuu, minkä eteen ihmiset on nähneet paljon vaivaa – on se sitten parisuhde, bändi tai joku läheinen työsuhde – niin siihen liittyy hirveästi surua, että se meni vituiksi, von Hertzen toteaa Lauri Saarilehdon haastattelussa.

– Että se on mulle luonnollinen asia olla tosi lojaali, ja vaikka hommat ei toimisikaan täydellisesti, niin on kuitenkin sillä tavoin, että kyllä tämä tästä. Mutta sitten, kun tajuaa, että ei se siitä oikeasti enää lähde. Rupeaa tajuamaan sen, että liikaa unettomia öitä, liikaa sellaista vaikeutta kommunikaatiossa, liikaa vain huonoa energiaa ja siihen on päässyt semmoinen niin kuin tukahtunut ilmapiiri. Se ei ole luova olotila.

Mikko von Hertzen kertoo New Day Rising -levyn olleen taloudellisesti raskas projekti veljeskolmikolle.

– Toi edellinen levy, se oli taloudellisesti todella raskas paukku meille. Me laitettiin siihen kuusinumeroinen luku rahaa, että saadaan tehdä sellainen levy, mikä kuulostaa maailmanluokan levyltä. Me valittiin ihan parhaimmat ja kalleimmat tyypit sekä sellaiset puitteet, mistä ei osannut unelmoidakaan kun rupesi tekemään rokkia silloin natiaisena, von Hertzen sanoo.

– Kaikki oli niin viimeisen päälle kuin voi vain olla, ja sitten se pettymys, kun ympärillä olevilta ihmisiltä hanskat tippuu. Ei ollut visiota, mihin tätä viedään, kuka tätä myy.

Von Hertzen toteaa, että riskinoton jälkeen itsensä kerääminen kokoon oli haaste. Levyn julkaisua seuranneen kiertueen jälkeen yhtyeen keikkakokoonpanossa soittaneet kosketinsoittaja Juha Kuoppala ja rumpali Mikko Kaakkuriniemi lähtivät bändistä.

– Se itsensä kerääminen ei ole jollain tavalla verbaalisesti selitettävissä, vaan siinä auttaa se, että se luova minä saa jollain tavalla sen tilan tulla taas esiin. Se on niin kuin se ovi sinne, että War Is Over on nyt valmis.

– Minun mielestäni tämä maailma on mennyt siihen, että aina pitää korostaa niitä onnistumisia, mutta elämään pitää myös kuulua ne vaikeat ajat, ne epäonnistumiset, ne sellaiset että... Myönnän ihan suoraan, että minulla oli tosi kovat odotukset New Day Risingin osalta. Luulin, että nyt meillä on ne biisit, nyt meillä on se tuotanto, että nyt tähän kannattaa satsata ja että nyt me päästään niin sanotusti mukaan geimeihin. Ja sitten kun joutuu myöntämään itselleen, että se meni ihan päin helvettiä. Että ei mennyt niin kuin yhtään sinne, niin tottakai se on ihan hemmetin vaikea paikka. Ja minä vielä tavallaan puhuvana päänä hehkuttanut tuolla kaksi vuotta, että vittu nyt on kova meninki.

Katso alla video Von Hertzen Brothersin vierailusta syksyllä MTV:n Possessa!


Lue myös:

    Uusimmat