Voivatko Afganistanista evakuoidut muodostaa Suomelle turvallisuusuhan? Näin vastaa tutkija

Lisääkö Afganistanin tilanne ja sieltä saapuvat turvapaikanhakijat terrorismin uhkaa Suomessa? Näin vastaa tutkija 10:48
Näin terrorismintutkija Leena Malkki näkee Afganistanin tilanteen vaaran Suomelle ja muille länsimaille. Katso koko haastattelu!

Terrorismi on ollut viime aikoina suuresti esillä, kun ääriliike Taleban valtasi Afganistanin. Näin Helsingin yliopiston terrorismintutkija Leena Malkki arvioi tilannetta MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Terrorismin tutkija Leena Malkin mukaan Afganistanista evakuoidut henkilöt voivat muodostaa terroristisen uhan, sillä evakuoinnit suoritettiin nopealla aikataululla. Vaara on hänen mielestään kuitenkin pieni.

– Riski on ehkä pienempi kuin sellaisessa tilanteessa, joka nähtiin 2015 ja 2016. Silloin esimerkiksi Suomeen tulleet henkilöt eivät olleet Suomen valitsemia.

Malkki muistuttaa, että nyt evakuoitavien keskuudessa olleista henkilöistä suurin osa on jo ollut entuudestaan tuttuja evakuointeja suorittaville valtioille.

– Kyllä se [terrorismiuhka] ihmisten liiikkuvuuden laajemmassa mittakaavassa on hyvin pieni. En olisi mitenkään erityisesti nimenomaan evakuoiduista huolissani.

Normaalia selvitystä ei välttämättä ole tehty

Suomi päätyi evakuoimaan muutaman henkilön alkuperäisen listauksen ulkopuolelta.

Malkki ei kykene ottamaan suoraan kantaa, kuinka tarkasti henkilöiden taustat on tutkittu, sillä kyseessä on viranomaistieto.

– Voin kuvitella, että aikataulu on ollut niin nopea, että normaaliin selvittelyyn ei ole ollut aikaa.

Malkin mukaan on kuitenkin mahdollista, että taustojen selvitystä jatketaan evakuoinnin jälkeen. Hän kertoo esimerkiksi muiden maiden pitäneen asiaa esillä evakuointien aikana.

Talebanilla voi olla "motivoiva vaikutus"

Malkki uskoo, että Talebanin valtaannousulla on "motivoiva vaikutus" terrorismikytköksiä omaaviin henkilöihin.

– Hyvin usein olemme nähneet tämän tyyppisessä jihadistisessa liikehdinnässä, että jonkinlainen konfliktin kehittyminen, syttyminen tai menestys on tuonut uutta virtaa ja uusia suuntia jihadistiseen toimintaan.

Malkin mukaan inspiraatio ei välttämättä kuitenkaan kohdistu suoraan iskujen toteuttamiseen länsimaissa.

– Ehkä yleisemminkin niin, että pitkäjänteinen paikallinen taistelu voi joskus tuottaa hedelmää, hän pohtii.

Voiko Afganistanista muovautua keskeinen maaperä terrorismille? Katso koko haastattelu ylhäällä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat