"Voitto trolleille" – asiantuntijan mielestä THL:n päätös lähteä Twitteristä on vastuuton

Asiantuntija tyrmää THL:n päätöksen lähteä Twitteristä: "Antaa tilaa trolleille" 4:14
THL:n päätös jättää viestipalvelu Twitter herättää kummastusta. Asiantuntijan mukaan lähtöpäätös oli hätiköity ja tehty väärin perustein.

Asiantuntijan mielestä THL:n poistuminen Twitteristä on ajattelematonta, jopa vastuutonta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kertonut lopettavansa viestipalvelu Twitterin käytön. Syiksi se kertoo viestipalvelussa leviävän disinformaation ja Twitter-viestien yleisen asiattomuuden. THL:n Twitter-tilillä on tällä hetkellä noin 100 000 seuraajaa.

MTV Uutiset haastatteli sosiaalisen median asiantuntija ja yrittäjä Harto Pönkää, joka on perehtynyt sosiaaliseen mediaan monipuolisesti. Hänen mielestään THL:n päätös poistua Twitteristä on tavallaan ymmärrettävä etenkin asiattomiin Twiitteihin liittyen, mutta samalla hän kritisoi päätöstä ajattelemattomaksi ja jopa vastuuttomaksi.

– Aiemmin meillä oli THL:n tarjoama asiantuntijatieto rokotteista, koronasta ja terveysaiheista. Tämä on voitto trolleille, jotka ovat ehkä halunneet, että THL vähentäisi oikean tiedon jakamista, Pönkä sanoo.

Sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä on kritisoinut THL:n päätöstä myös omalla Twitter-tilillään.

"Miksi jättää kenttä avoimeksi disinformaatiolle?"

Vaikka Pönkä pitää hyvänä, että aihe aiheuttaa keskustelua, tulkitsee hän THL:n päätöksen vääräksi.

– Mielestäni tässä on kyse siitä, että heillä ei ole riittävästi resursseja, vaikka osaamista varmaankin on. He ovat kokeilleet erilaisia ratkaisuja esimerkiksi estämällä joihinkin twiitteihin kommentoinnin tai piilottamalla asiattomia vastauksia.

– Toisaalta tässä on kyse varautumisesta ja siitä, että THL on se taho, joka jakaa viranomaisena oikeaa terveystietoa, Pönkä sanoo.

Pönkä muistuttaa, että tiedotus on THL:n vastuulla. Jos resursseja ei ole, ratkaisuna voisi olla yhteistyö ulkopuolisen tahon kuten jonkin valtion instanssin kanssa.

– Varmastikin pitäisi nyt kehittää ja miettiä, miksi jättää kenttä avoimeksi kaikelle disinformaatiolle ja salaliittoteorioille, Pönkä pohtii.

Päätös kertoo enemmän keskustelusta koronan ympärillä

Pönkä huomauttaa, että asiattomat viestit, joita THL on kommentoinut saaneensa, ovat liittyneet pääosin rokotteisiin ja koronaan. Muutoin hänen mielestään kommentointi on ollut hyvää.

Pönkän mielestä THL:n päätös ei kerro niinkään Twitteristä kanavana vaan pikemminkin keskustelusta koronan ympärillä.

Kommentointi on myös muissa sosiaalisen median kanavissa samankaltaista, vaikka Pönkä näkee eroksi sen, että Twitterissä kommentointi tapahtuu enemmän anonyymisti kuin muissa kanavissa.

– En sano, että THL:n pitäisi kaikkiin kommentteihin vastata, vaan miettiä strategioita, että saataisiin oikea tieto välitettyä. Varmastikaan disinformaatio ei myöskään vähene, vaikka THL poistuu Twitteristä, Pönkä toteaa.

Hän toivoo, että muut viranomaistahot eivät lopettaisi Twitterin käyttöä ja haluaisi, että myös THL arvioisi päätöstään uudelleen.

– THL:n pitäisi tarjota sinnikkäästi oikeaa tietoa ja faktoja, sekä tehdä yhteistyötä muiden tahojen kanssa, Pönkä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat