Voisiko Suomi lähettää Ukrainaan panssarivaunuja kansan tietämättä? Puolustusministeri Savola: Emme ole avanneet aiemminkaan, mitä Suomi antaa

Vieraana tuore puolustusministeri Mikko Savola 9:40
Miltä näyttää Suomen Nato-jäsenyys tuoreen puolustusministerin silmin? Katso koko haastattelu!

Voisiko Suomi lähettää Ukrainaan panssarivaunuja kansan tietämättä? Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) kommentoi asiaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Antti Kaikkosen vanhempainvapaan ajaksi ministeriksi astunut Savola muistuttaa, että Suomi ei ole aiemminkaan kertonut, mitä Ukrainaan on lähetetty.

Panssarivaunuista on kohistu, kun Saksa päätti viime viikolla lähettää Ukrainaan 40 Marder-rynnäkköpanssarivaunua.

Suomessa muun muassa puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) on sanonut, että Suomen pitäisi antaa Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, jos asiasta syntyy laajempi eurooppalainen sopu.

– Emme ole avanneet aiemminkaan julki, mitä Suomi antaa. Emmekä tule niitä avaamaan julki. Tietysti on jo hyvä, että tällaista eurooppalaista keskustelua käydään. Pitää kuitenkin välttää, ettei tule vääriä mielikuvia, mitä Suomi on tekemässä. Tässä olisin tarkka ja pidättyväinen tältä osin, Savola sanoo.

Eli jos Suomi jossain vaiheessa antaa panssarivaunuja, näitä Leopard 2:ia, niin siitä ei kerrota, että niitä on mennyt. Kansa ei tiedä, onko niitä annettu vai ei, kysyi juontaja Jesse Kamras.

– Emme ole kertoneet. Tämä on turvallisuuskysymys. Pitää muistaa, että olemme Venäjän naapurimaa. Meillä on pisin raja, yli 1 300 kilometriä yhteistä rajaa ja meidän pitää omasta kansallisesta puolustuksestamme pitää kiinni ja sen takia näistä ei julkisuuteen huudella, Savola vastaa. 

Uudesta tukipaketista päätetään piakkoin

Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja Yuriy Sak kertoi MTV Uutisille viikonloppuna, että panssarivaunut ovat Ukrainan prioriteettilistalla ensimmäisenä.

Sak myös kertoi huomanneensa uutiset, joissa on pohdittu Suomen mahdollisuutta luovuttaa Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan.

– Ne ovat tietysti kiusallisia uutisia, että näitä leviää. Tämä ei ole huutokauppa, joka käydään Twitterissä tai muulla keskustelulla. Yhteistyökykyä pitää olla, meidän pitää Euroopassa keskustella yhdessä, Suomen puolustusministeri Savola sanoo.

Savola ei lähtenyt Huomenta Suomessa spekuloimaan, pitäisikö Suomen edistää panssarivaunuja lähettämistä Ukrainaan. Hän kuitenkin lupaa seuraavaa tukipakettia piakkoin.

– Meillä on kahdestoista tukipaketti Ukrainalle valmistelussa ja siitä päätetään piakkoin.  

Suomessa ja muualla Euroopassa keskustellaan Leopard 2 -panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan – haastattelussa Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja 8:40
Video: Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja kertoo, kuinka tärkeitä panssarivaunut olisivat Ukrainalle


Lue myös:

    Uusimmat