Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja MTV Uutisille: Suomi voisi olla "game changer" sodassa lahjoittamalla panssarivaunuja

Suomessa ja muualla Euroopassa keskustellaan Leopard 2 -panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan – haastattelussa Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja 8:40
Voit katsoa tästä koko Ukrainan puolustusministerin neuvonantajan Yuriy Sakin haastattelun

Ukrainan puolustusministerin neuvonantajan mukaan maa tulisi olemaan Suomelle ikuisesti kiitollinen, jos se lahjoittaisi ensimmäisenä maana Leopardeja 2 -taistelupanssarivaunuja.

Suomessa ja muualla Euroopassa on herännyt keskustelua Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen mahdollisesta toimittamisesta Ukrainaan.

Kyseinen saksalainen vaunutyyppi on käytössä yli kymmenessä Euroopan maassa, myös Suomessa.

Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja Yuriy Sak kertoo MTV Uutisille seuranneensa keskustelua ja huomanneensa aamulla uutiset, joissa on pohdittu Suomen mahdollisuutta luovuttaa Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan.

– Kun näin uutiset aamulla, riemuitsin, olin todella innoissani. Ajattelin, että mikä upea teko Suomelta. Ukraina tulee olemaan ikuisesti kiitollinen, jos Suomi on ensimmäinen maa, joka antaa esimerkin kaikille, Sak kertoo MTV Uutiset Livessä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoi eilen, että Suomen tulisi antaa vaunuja Ukrainaan, jos tähän lähdetään Euroopassa laajemmin.

Sak kuvailee, että yhden maan täytyy ”näyttää esimerkkiä ja johtajuutta”.

– Todella toivomme, että Suomi tekee sen päätöksen ja on game changer (tilannetta voimakkaasti muuttava asia) sodassa.

– Tämä tulisi auttamaan Ukrainaa lopettamaan sodan nopeammin ja säästämään henkiä. Satoja tuhansia henkiä.

Tankit prioriteettilistalla ensimmäisenä

Sak kertoo tankkien olevan tällä hetkellä Ukrainalla ensimmäisenä proriteettilistalla. Hän muistuttaa kuitenkin, että maa tarvitsee edelleen ilmatorjuntajärjestelmiä ja niitä on saatu kansainvälisiltä liittolaisilta.

– Keskeinen prioriteetti vastahyökkäyksen jatkumiselle, ukrainalaisten kaupunkien vapauttamiselle, ovat tankit. Tämän takia presidenttimme Zelenskyi puhuu tankeista lähes jokaisessa kansainvälisessä puheessaan.

Sakin arvion mukaan monderneja läntisiä panssarivaunuja tarvittaisiin noin 200. Sillä määrällä Ukraina kykenisi muuttamaan vastahyökkäystään ja liikkumaan nopeammin taistelukentällä. Kyseessä olisi noin kymmenen prosenttia Euroopassa olevista Leopardeista.

– Miksi pitää tankit Euroopassa, jos ne voi antaa Ukrainaan ja Ukraina voi pelastaa Euroopan tältä julmuudelta, Sak vastaa kysymykseen siitä, onko tarvittava tankkien määrä suuri.

Hän kuvailee Suomessa käytävän keskustelun olevan ”yksi esimerkki yksinkertaisesta totuudesta”.

– Me suojelemme Eurooppaa isolta uhalta, pahuudelta, henkiemme ja kaupunkiemme kustannuksella.  

– Kymmenen prosenttia voi tuntua paljolta, mutta kun ottaa huomioon sen minkälaisessa roolissa ne voivat olla Euroopan tulevaisuuden kannalta, se ei tunnu niin isolta.

Yhdysvallat on ilmoittanut toimittavansa Ukrainaan Bradley-panssarivaunuja ja Saksa Marder-panssarivaunuja. Sak kuvailee päätösten olevan virstanpylväs. Hän kuvailee, kuinka aiemmin osa sotilasasiantuntijoista ja maiden johtajista ei pitänyt tällaista mahdollisena.

– Nyt siitä on tullut mahdollista. Tietenkin olemme todella kiitollisia tästä avusta. Ne tulevat auttamaan todella paljon taistelukentällä.  Ne auttavat meitä saavuttamaan parempia tuloksia vähemmillä menetyksillä.

Voit katsoa koko Yuriy Sakin haastattelun jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat