Voisiko koronaepidemian liikkeitä seurata jätevedestä? Hollantilaisen viemärivesitutkimuksen alustavat tulokset julki – viitteitä viruksesta ilmestyi kaupungissa jo ennen todettuja tartuntoja

Noidankehä on valmis: Koronavirus on lisännyt antibioottien käyttöä räjähdysmäisesti 2:01
Video: Miten koronavirus vaikuttaa antibioottien käyttöön?

Hollantilaistutkijat ovat löytäneet keinon, jolla koronavirusepidemian puhkeamista alueella voidaan mahdollisesti ennakoida ja seurata taudin kulkua väestössä.

Hollannissa haluttiin tutkia koronaviruksen esiintyvyyttä viemärivedessä, jotta voitaisiin selvittää, voisiko viemärivesi antaa viitteitä taudin esiintyvyydestä väestössä.

Lisäksi haluttiin varmistaa, että jätevesilaitoksissa työskentelevien henkilöiden on turvallista tehdä työtään koronavirusepidemian aikana. 

Jätevesi kertoo yhtä sun toista 

Jätevedestä tutkitaan normaalitilanteessakin useita kansanterveydestä kertovia asioita, kuten antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien esiintyvyyttä tai huumausaineiden jäänteitä.

Koska koronavirus voi esiintyä myös sairastuneen suolistossa, tutkijat halusivat selvittää, voisiko jätevesi antaa vihiä epidemiasta. 

Tutkimuksessa jätevettä tarkasteltiin kolmeen otteeseen: 6. helmikuuta, 5. maaliskuuta ja 15. maaliskuuta. Hollannin ensimmäinen koronavirustartunta vahvistettiin 27. helmikuuta.

Korona saattoi ilmestyä veteen ennen vahvistettua tapausta

Ensimmäisessä näytteessä viitteitä koronaviruksesta ei löydetty lainkaan.

Toisella näytteenottokerralla testitulos antoi jonkin verran viitteitä koronaviruksen perimän esiintyvyydestä neljällä eri näytteenottopaikalla.

Kolmannella näytteenottokerralla testitulos vahvistui entisestään. Tuolloin merkkejä koronaviruksen perimästä oli niin paljon, että tutkijat uskalsivat varmuudella sanoa löytäneensä viruksen jätevesistä.

Lisäksi tutkimuksessa kävi ilmi, että koronaviruksen perimästä löydettiin viitteitä Amersfoortin jätevedestä jo 5. maaliskuuta, vaikka kaupungissa ei ollut tuolloin todettu yhtään tartuntaa. 

Indikaattori epidemian liikkeistä?

Vedentutkimuslaitos korostaa tiedotteessaan, että tutkimuksen tulos on alustava eikä tuloksia ole vielä normaalien käytäntöjen mukaisesti kertaalleen tarkastettu. Tutkimustulos julkaistiin poikkeuksellisesti jo nyt meneillä olevan koronaviruskriisin vuoksi.  

– Uuden taudin esiintyvyydestä viemäristössä on tärkeää kerätä tietoa, jotta voidaan varmistua, etteivät viemäriverkoston parissa työskentelevät ole vaarassa, mutta myös pohtia, voisiko viemäriveden tutkiminen olla keino, jolla SARS-CoV-2:n leviämistä yhteisöissä tutkittaisiin, toteaa mikrobiologi Gertjan Medema, joka oli mukana toteuttamassa tutkimusta yhdessä maan vedentutkimuslaitoksen kanssa.

Jätevesilaitoksen työntekijöille alustava tutkimus sen sijaan oli ainakin hieman helpottava; Riski saada koronavirus jäteveden kautta työpaikalla arvioitiin hyvin pieneksi.

Lue myös:

    Uusimmat