Voiko tulevan lapsen sukupuoleen vaikuttaa? Asiantuntija vastaa väittämiin

"Laita kirves sängyn alle, niin saat pojan." Maailma on pullollaan erilaisia vanhan kansan uskomuksia sekä neuvoja, kuinka saada tyttö- tai poikavauva. Onko todella olemassa keinoja, miten tulevan vauvan sukupuoleen voisi vaikuttaa?

Miten saada tyttö?
Haluan pojan!
Vinkit tyttövauvan tekoon
Poikavauvan saa...

Muun muassa tällaisia hakusanoja ja viestejä internet on pullollaan. Myös synnytys- ja naistentautien dosentti Pekka Taipale on törmännyt uransa aikana mitä erilaisempiin uskomuksiin, miten vauvan sukupuoleen voisi vaikuttaa.

– Aika vähän potilaat lääkärille näistä kertovat, mutta perinteisin on kirveen laittaminen sängyn alle – se on varmaan yleisin, Taipale naurahtaa.

Miten lapsen sukupuoli määrittyy?

Yksilö saa toisen sukupuolikromosomin äidiltään (X-kromosomi), toisen isältään (Y- tai X-kromosomi).

Isä hedelmöittää munasolun joko X- tai Y-kromosomi-siittiöllä.

Lapsen sukupuoli on tyttö X-kromosomi-siittiöllä, poika Y-kromosomi-siittiöllä.

Uskomuksia siitä, miten vauvan sukupuoleen voisi "kotikonstein" vaikuttaa, on vaikka muille jakaa. Mutta mitkä näistä väittämistä pitää paikkansa – vai pitääkö mikään?

Uskomukset vs. asiantuntija

1. Väittämä: "Jos miehellä on enemmän veljiä kuin siskoja, saa hän itse todennäköisemmin poikalapsia. Jos miehellä on enemmän siskoja, saa hän todennäköisemmin tyttölapsia.

– Tämä on varmaan empiirinen havainto, mutta ei tälle ole mitään tieteellistä perustetta.

2. Väittämä: "Jos on usein yhdyntöjä, poikasiittiöiden määrä pienenee ja tyttösiittiöiden määrä kasvaa. Jos haluat pojan, seksistä kannattaa pitää taukoa."

– Ei ole tieteellistä todisteita, en voi todeksi sanoa tätäkään väittämää.

3. Väittämä: "Mitä vanhempi isä on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tulee tyttö."

– Tämä on vanha uskomus myös. Ei ole todistettu, että X- tai Y-siittiöiden määrä olisi suurempi iäkkäämmällä isällä. Ei pidä siis paikkaansa tämäkään.

4. Väittämä: "Jos mies käyttää liian kireitä alushousuja, kivekset hautuvat lämpimässä. Arvellaan, että lämpimistä kiveksistä saa todennäköisemmin alkunsa tyttö kuin poika, koska tyttösiittiöt ovat sitkeämpiä."

– Okei. Ei taida saada pian kumpiakaan, jos käyttää liian kireitä housuja. Se saattaapi verenkiertoon vaikuttaa, Taipale nauraa.

5. Väittämä: "Tupakoivat vanhemmat saavat todennäköisemmin tytön."

– Ei ole mitään tietoa tällaisestakaan.

6. Väittämä: "Parit, joilla on kaksi tai useampi samaa sukupuolta oleva lapsi, saavat muita pareja suuremmalla todennäköisyydellä samaa sukupuolta olevan lapsen myös seuraavalla kierroksella."

– Tällaisia tapauksia on, mutta se on vain sattumaa, eihän sitäkään ole todistettu tieteellisesti. Ei ole faktapohjaa tällekään väittämälle.

7. Väittämä: "Jos naisen testosteronitaso on korkea, hän saa todennäköisesti pojan."

– Ei se ovulaatioon, kypsiin munasoluihin millään tavalla vaikuta. Väittämälle ei ole mitään perustetta.

Asiantuntija muistuttaa, ettei mistään edellä mainituista väittämistä ole tällä hetkellä tieteellistä näyttöä.

– Näitä väittämiä ei ole perusteellisesti tutkittu, toistaiseksi. Kyllä tämä on niin sattuman kauppaa, Taipale tiivistää.

– Nämä olisivat hyvinkin käytössä olevia menetelmiä, jos niille olisi tieteellinen näyttö olemassa.

Lue myös:

    Uusimmat