Voiko nikotiinipurukumiin jäädä koukkuun? – ”Ei ole tarkoitus loputtomiin käyttää”

Nikotiinipurukumi ja muut nikotiinikorvaushoitotuotteet tukevat tupakoinnin lopettamista, sillä ne lievittävät tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvia fyysisiä vieroitusoireita.

Nikotiinipurukumi ei aiheuta samankaltaista riippuvuutta kuin tupakointi, sillä purukumin sisältämä nikotiini vapautuu elimistöön hitaammin.

– Nikotiinivalmisteista ei tule samanlaista potkua kuin savukkeesta saatavasta nikotiinista, sanoo asiantuntija Otto Ruokolainen THL:n Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksiköstä.

On kuitenkin pieni mahdollisuus, että nikotiinipurukumiinkin voi jäädä koukkuun.

– Nikotiinipurukumissakin on nikotiinia, joten kyllä se on mahdollista, ja on ihmisiä, jotka ovat siihenkin jääneet kiinni. Se on kuitenkin paljon haitattomampaa kuin se, että savukkeiden polttoa jatkaisi.

Nikotiinipurukumi tarkoitettu vain väliaikaiseen käyttöön

– Nikotiinipurukumia on tarkoitus käyttää 3-4 kuukautta, ja annosta vähennetään vähitellen. Eli ei niitäkään ole tarkoitus ihan loputtomiin käyttää, Ruokolainen muistuttaa.

Nikotiinipurukumin tarkoituksena on viedä nikotiinivieroitusoireet pois, jonka jälkeen kaiken nikotiinin käyttö on tarkoitus lopettaa kokonaan.

– Tutkimuksissa on todettu, että yli puolen vuoden käytöllä ei ole kovinkaan paljon hoidollista hyötyä, kommentoi tupakoinnin asiantuntijalääkäri Kristiina Patja.

Yli puolen vuoden käyttö on turhaa, sillä fyysiset vieroitusoireet kestävät kahdesta kolmeen viikkoon, jonka jälkeen vieroitusoireet ovat pääasiallisesti tapaan ja tottumukseen liittyviä.

Nikotiini on myrkyllinen aine

Joissain tapauksissa nikotiinipurukumin pidempiaikainen käyttö voi olla tarpeen.

– Jos esimerkiksi keuhkoahtaumatautipotilas ei muuten pääse irti tupakasta, nikotiinikorvaushoitotuotteita voi käyttää pidempäänkin, Patja sanoo.

Nikotiini ei kuitenkaan ole täysin haitatonta. Se on myrkyllinen aine, joka kohottaa verenpainetta ja voi aiheuttaa rytmihäiriöitä. Se vaikuttaa myös kehon sokeritasapainoon.

Silti nikotiinivalmisteet ovat aina parempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen.

– Tupakassa on kuitenkin 3000 kemikaalia, 60 karsinogeenia ja häkää, joten siinä mielessä ihmiset pelkäävät turhaan nikotiinikorvaushoitotuotteita.

Patja muistuttaa, että nikotiinikorvaushoitotuote on lääkevalmiste, jota koskee lääkelaki, joten se ei sisällä muita haitallisia aineita. Sähkösavuke tai nuuska sisältävät muitakin haitallisia aineita kuin nikotiinia.

THL:n osuuden on tarkastanut myös tupakkavieroituksen asiantuntija Patrick Sandström THL:n Tupakka-, rahapelit ja riippuvuus -yksiköstä.

Mitä tupakkalain uudistus tuo tullessaan? Ylilääkäri Antero Heloma THL:n Tupakka-, rahapelit ja riippuvuus -yksiköstä vieraili Studio55.fi-lähetyksessä 1.3.2016.

Mitä tupakkalain uudistus tuo tullessaan? 25:13

Lue myös:

    Uusimmat