Voiko lomarahojen maksaminen loppua? – "Erityinen, suomalainen viritelmä"

Lomaraha tulee nyt monelle tarpeeseen. Voisiko sen tulo joskus loppua? 7:12
Työelämän professori Niklas Bruun kertoo lomarahan olevan hyvin yleinen käytäntö Suomessa.

Moni tuntuu olevan tyytyväinen lomarahaan, mutta se ei ole lakisääteinen, eikä automaattisesti kuulu kaikille. MTV Uutiset haastatteli työelämän professoria sekä teki katugallupin lomarahojen käytöstä.

Lakisääteisesti lomaraha ei kuulu kaikille, vaan vain heille, jotka ovat sellaisten sopimusten piirissä, joiden kohdalla lomarahasta on sovittu.

– Se on kuitenkin hyvin yleinen, varmaankin melkein kaikissa valtakunnallisissa työehtosopimuksissa on sovittu lomarahasta, kertoo työelämän professori Niklas Bruun.

– Usein myös yksilökohtaisissa työsopimuksissa työnantaja lupaa tällaisen edun, koska se on niin yleinen käytäntö. 

Lomarahaprosentti on pääsääntöisesti 50 prosenttia. Työnantaja ei voi mennä työehtosopimuksessa mainitun prosentin alle, mutta paikallisesti voidaan sopia korotetuista tai madalletuista lomarahoista. 

Suomalainen järjestely

Lomaraha ei ole yleinen käytäntö esimerkiksi muualla Euroopassa, vaikka Bruunin mukaan vastaavanlaisia järjestelyitä on loma-ajalta olemassa muuallakin.

– Tämä on erityinen, suomalainen viritelmä kyllä. Näissä on taustalla ajatus, että loman aikana kuluu enemmän rahaa, ja halutaan tukea sitä, että lomalla myös nautitaan elämästä. 

Aiemmin on puhuttu niin sanotusta lomiltapaluurahasta, jolla on varmistettu työntekijän paluu töihin lomien jälkeen. Bruunin mukaan käytännöt lomarahojen maksun suhteen vaihtelevat. 

– Joissain sopimuksissa on niin, että puolet lomarahasta maksetaan ennen lomaa ja puolet sen jälkeen, mutta edelleen on hyvin paljon käytössä ajatus, että vain lomien jälkeen töihin palaava työntekijä on oikeutettu lomarahaan. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lomakorvaus ei ole sama kuin lomaraha

Lomaraha ei kuitenkaan ole sama asia kuin lomakorvaus, johon ovat oikeutettuja aivan kaikki työtä tekevät, eli myös freelancerit ja kausityöntekijät. 

– Lain mukaan kaikille, jotka ovat työsuhteessa, kertyy vuosilomaa ja vuosilomaetuja, eli lomapalkkaa. Mikäli lomaa ei voi käyttää, voi saada lomakorvauksia, Bruun kertoo. 

– Lomaraha on ikään kuin ylimääräinen lisä, joka tulee näiden päälle.

Lomaraha tuskin poistuisi kokonaan

Lomaraha on suosittu lisä, ja MTV:n katugallupin mukaan rahalle on myös käyttöä. Myöskään Bruun ei usko lomarahan täydelliseen poistumiseen.

– Jos työnantajat haluaisivat, että lomarahat poistuisivat työehtosopimuksista, niin uskon että työehtosopimusneuvotteluissa tulisi kompensaatiovaatimuksia. Tällöin saattaa olla, että näkisimme jotain muita etuja jollakin muulla nimellä. 

Katso työelämän professori Niklas Bruunin koko haastattelu sekä MTV Uutisten katugallup lomarahojen hyödyllisyydestä ylläolevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat