Voiko kenet tahansa vietellä, Henrik Fexeus?

Henrik Fexeuksen teos vie lukijansa flirttailun maailmaan. Mutta voiko kenet tahansa hurmata, jos niin päättää?

Ruotsalainen HenrikFexeus on mentalisti, taikuri ja kirjailija. Miehen ihmisen väliseen kommunikaatioon pureutuvia teoksia on myyty satoja tuhansia ja tämän viimeisin teos, Viettelyn jalo taito, vie lukijansa flirttailun ja mielenkiinnon herättämisen maailmaan.

Vinkkien kerrotaan perustuvan "hienovaraiseen psykologiaan", jota tarjoilee "elekielen ja sosiaalisen manipulaation mestari". Fexeus itse ei käyttäisi manipulointi-termiä.

– Kirjassa halusin kuvailla tekniikoita ja ohjeita, jotka perustuvat ihmismielen toimintaan. Kaikki nämä tekniikat ovat jo olemassa ja osa tapaa, jolla kommunikoimme toistemme kanssa, muttemme käytä niitä oikein. Käyttämällä näitä tekniikoita oikein saamme paljon parempia tuloksia. Voimme flirttailla ja vietellä, jos niin haluamme, Fexeus sanoo.

– Sanottuani noin totean kuitenkin, että viettelytekniikat ovat samoja kuin ne, joita käytämme halutessamme tulla toimeen ihmisten kanssa ja halutessamme heidän ymmärtävän meitä. Ne perustuvat ymmärrykseen ihmisen psyykestä ja käyttäytyimisestä.

Fexeuksen mukaan tekniikoita voisi kuvata hienovaraiseksi manipuloinniksi, mutta vain siksi, ette sana "manipulaatio" itsessään tarkoita mitään pahaa – se on vain sana.

– Manipulaation tavoitteena on saada asia siirtymään tasolta toiselle. Siinä kaikki, siinä ei ole mitään hyvää tai pahaa. Itse asiassa kaikki kommunikointi on vaikuttamista ja manipulaatiota. Jos sanot "hei" jollekulle, sanot sen tietyllä tavalla: hymyilet ja käytät tiettyä äänensävyä, koska haluat saada aikaan positiivisen reaktion, Fexeus kuvailee.

Muista: Et ole universumin keskipiste

Manipulaatiota tai ei, mennään itse asiaan: voiko kenet tahansa vietellä?

– Miksi haluaisit vietellä kenet tahansa? Fexeus ihmettelee

Hän kertoo, ettei ainakaan ole itse kokeillut hurmata ketä vain. Mies kuitenkin myöntää, että teoriassa kenen tahansa vietteleminen voisi olla mahdollista.

– Olemme kaikki ihmisiä. Aivomme toimivat samalla tavalla, mikä tarkoittaa, että (kirjan) tekniikat toimivat.

No niin, nyt kaikki lyömään kavereiden kanssa vetoa: viettelen seuraavan tyypin, joka tulee ovesta! Vai?

Fexeus huomauttaa, ettei vietteleminen ole kiinni vain viettelijästä. jokaisen täytyy ymmärtää, että muilla ihmisillä on oma, erillinen elämä. Toisen ihmisen tehtävänä maailmassa ei ole odottaa juuri sinua, viettelijää.

– Kun ihminen astuu ovesta, hänen päänsä on täynnä erilaisia asioita. Kenties hän on syönyt jotakin, ja sen vuoksi hänellä on hieman huono olo. Ehkä hän on riidellyt pomonsa, poikaystävänsä tai tyttöystävänsä kanssa. On paljon syitä, miksi tämä ihminen ei ole vastaanottavainen sinulle. Hänen elämässään tapahtuu niin paljon muutakin, Fexeus muistuttaa.

– Sinä et ole universumin keskipiste. On yleinen virhe uskoa, että elämässä kaikki pyörii sinun ympärilläsi. Ei pyöri. Ei sinun, eikä minunkaan.

"Ruotsissa kukaan ei ole kuullut mentalismista"

"Tee vahva ensivaikutelma."

"Älä hiivi esiin kenenkään selän takaa."

"On hyvä hymyillä ihmisille, joita katsot silmiin."

"Käyttäydy niin, että ihmiset uskaltavat lähestyä sinua."

Fexeuksen kirjaa selaillessa tulee väkisinkin pohdittua, mitä tekemistä hänen neuvoillaan oikein on mystisen mentalismin kanssa.

– Ei oikeastaan mitään. Olen kuullut tästä aiheesta paljon. En ymmärtänyt tätä, ennen kuin tulin Suomeen, mutta ilmeisesti mentalismi on täällä iso juttu. Ruotsissa kukaan ei ole kuullut koko sanaa, Fexeus paljastaa.

Ruotsissa Fexeus tunnetaan joko viihdemiehenä, joka järjestää illuusioesityksiä, tai nonverbaalista viestintää ja elekieltä ymmärtävänä miehenä, joka kirjoittaa kirjoja muiden käytökseen vaikuttamisesta.

– Minulle nämä ovat kaksi aivan eri asiaa. Käytän tietysti tietojani psykologiasta showssani, mutta ne ovat silti erillisiä asioita.

Kursivoidut kohdat on lainattu teoksesta Viettelyn jalo taito.

Lue myös:

Katso myös: Mentalist


AVA/Maria Aarnio

Kuva: Marc Femenia/Atena

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja