Voiko kahvinjuonti aiheuttaa mielenterveyshäiriön?

Tutkijat löytävät harva se viikko kahvin kittaamisesta uusia hyviä ja huonoja puolia. Nyt kofeiinimyrkytys on listattu jopa mielenterveyshäiriöiden joukkoon.

Kahvista löydetään niin hyvää kuin pahaakin, mutta uusin versio yhdysvaltalaisesta mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden diagnoosijärjestelmästä DSM:stä eli DSM-5 listaa kofeiinimyrkytyksen psykiatrialle tuttujen vaivojen sekaan.

Kofeiinimyrkytyksestä kielivät muun muassa levottomuus, hermostuneisuus, kiihtymys, punaiset kasvot, lihasten nykiminen, jaaritteleva puhe, unettomuus sekä nopea ja epäsäännöllinen sydämen syke. Jos viisi tai useampi näistä oireista iskee päälle kahvia juodessa tai vähän sen jälkeen, saattaa kyseessä olla kofeiinimyrkytys. Lisäksi olotilan tulisi aiheuttaa kantajalleen ahdistusta tai haitata kahvinjuojan kykyä toimia, jotta se läpäisisi DSM-testin.

Kofeiinimyrkytys löytyi jo edellisestä DSM-versiosta, mutta DSM-5:een on lisätty myös uusi diagnoosi: kofeiinista vieroittuminen. Kahvin juomisen lopettamiseen tai sen jyrkkään vähentämiseen kuuluviin vieroitusoireisiin kuuluvat päänsärky, väsymys, keskittymisvaikeudet ja masentunut mieliala.

Kofeiininkäyttäjät eivät välttämättä ole tietoisia psyykkisestä riippuvuudestaan.

– Kofeiinin vieroitusoireet ovat ohimeneviä, ne huolehtivat itsestään, kliininen psykologi Robin Rosenberg muistuttaa.

Rosenberg ei ymmärräkään, miksi kofeiinimyrkytys tai kofeiinista vieroittuminen on lisätty DSM-järjestelmään, koska kumpikin ovat väliaikaisia olotiloja.

– Kofeiinista vieroittuminen voi vaikuttaa uneen, työntekoon ja muihin elämän osa-alueisiin, perustelee DSM-5:n parissa työskennellyt Alan Budney.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat