Voiko bensan litrahinta nousta jopa kolmeen euroon?

Voiko bensan litrahinta nousta jopa kolmeen euroon? 1:55
Voiko bensan hinta nousta jopa kolmeen euroon litralta? Liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Autoalan Tiedotuskeskuksesta kertoo, miltä tulevaisuus bensapumpuilla näyttää.

Kuinka paljon polttoaineen hinta voi vielä nousta? Asiantuntija antoi näkemyksensä Uutisaamussa torstaina.

Liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Autoalan Tiedotuskeskuksesta vieraili Maikkarin Uutisaamussa torstaina kertomassa polttoaineiden kallistumisesta.

Polttoaineiden poikkeuksellisen korkeat hinnat ovat osittain seurausta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, mikä on nostanut raakaöljyn hintaa markkinoilla. Nousua nähtiin kuitenkin jo aiemmin.

– Jo tuossa koronapandemian jälkimainingeissa öljyn maailmanmarkkinahinta lähti aika nopeaan nousuun, koska syntyi tällainen ylikysyntätilanne ja öljylle oli enemmän kysyntää kuin oli tuotantoa, Kalenoja kertoo.

Kalenojan mukaan yksi tekijä, mikä on erityisesti Pohjoismaissa nostanut polttoaineiden hintoja, on biokomponenttien jakeluvelvoite.

– Nämä uusiutuvat polttoaineet ovat jonkin verran kalliimpia valmistaa, ja niiden maailmanmarkkinahinnat ovat fossiilisia polttoaineita suurempia, niin sieltä löytyy yksi sellainen tekijä, mikä on sitä hintaa nostanut tässä viime vuosien aikana enemmän kuin mitä ennakoitiin.

Kalenoja kertoo, että raakaöljyn hinnan uskotaan tasaantuvan siinä vaiheessa, kun geopoliittinen tilanne, eli käytännössä Ukrainan sota, rauhoittuu.

– Öljystähän ei sinänsä ole globaalisti tuotantopulaa, mutta jos ajatellaan sitä Venäjän öljyn kysyntää ja sen vähenemistä, niin sitä ei ole hyvin nopeasti korvattavissa muista lähteistä, joten siinä mielessä tämä tasaantuminen vie aikaa.

Kalenojan mukaan on kuitenkin odotettavissa, että raakaöljyn hinta tulisi tasaantumaan hintapaineiden vähentyessä. Jakeluvelvoitteen kasvu sen sijaan tulee aiheuttamaan korotuspainetta tulevaisuudessakin.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Onko odotettavissa, että polttoaineiden hinnat voisivat nousta jopa kolmeen euroon litralta? Miten korkeita hintoja kompensoidaan Suomessa? Mitä tapahtuisi, jos hinnassa nähtäisiin vielä nykyistäkin suurempia piikkejä? Entä millaisia seurauksia on sillä, jos hinnat pysyvät edes tällä nykyisellä tasolla hyvin pitkään? Katso Hanna Kalenojan Uutisaamu-haastattelu artikkelin yläpuolella olevalta videolta!

Miten käyttövoimaveron poistaminen vaikuttaisi dieselin hintaan? 2:35
KATSO MYÖS: Diesel on jo bensaa kalliimpaa, mutta silti dieselautoilija maksaa erillistä käyttövoimaveroa. Miten veron poistaminen vaikuttaisi dieselin hintaan pumpulla?

Lue myös:

    Uusimmat